Снощи бяхме свидетели на най-бруталното политическо насилие през последните няколко

...
Снощи бяхме свидетели на най-бруталното политическо насилие през последните няколко
Коментари Харесай

Вучич: Снощи бяхме свидетели на най-бруталното политическо насилие в последно време

Снощи бяхме очевидци на най-бруталното политическо принуждение през последните няколко години, съобщи на конференция в Белград сръбският президент Александър Вучич  Александър Вучич Александър Вучич – сръбски правист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 година в Белград. във връзка демонстрациите пред сръбския парламент против новото стягане на ограниченията против ковид и конфликтите с полицията, съобщи Танюг, представена от Българска телеграфна агенция.

"Разбирам политическото отчаяние на тези, които не влязоха в Народното събрание, които възприемат всяка гибел /от Ковид-19/ като късмет за политическия си живот, имат право на това, само че нямат право да заплашват служители на реда, да нахлуват в държавни институции, тъй като Сърбия няма да разреши да застрашат мира и стабилността, няма да разреши това на никого, нито от вътрешната страна, нито извън ", съобщи Вучич.

Протест в Белград против връщането на полицейския час

Той посочи, че въпреки някои да са се пробвали да оправдаят митинга със обстановката към ковид, явно това е бил "агресивен политически митинг ". По думите на Вучич, на митинга никой не е приказвал за ковид, а за 5G мрежата, за "някакво изменничество ", за Косово, за имунизациите, за теории на конспирацията.

Вучич сподели, че митингът не е бил разгласен авансово, а на него членове на "десничарски, екстремистки и профашистки организации " са нападнали Народното събрание, което съставлява минимум две престъпления.

Европейска комисия осъди погромите в Сърбия

Той добави, че стачкуващите в продължение на няколко часа са нападали и чиновници на полицията, обиждали са ги, замервали са ги с камъни, удряли са ги, до момента в който полицията се е държала почтено и е дала отговор едвам откакто стачкуващите са нахлули в Народното събрание.

"Протестът беше проведен, ясна е намесата освен на незаконен, само че и на задграничен фактор ", сподели президентът, без да посочи коя страна има поради. Той уточни единствено, че на митинга е имало хора от страни от някогашна Югославия с престъпно минало, които са взели участие в нападенията против служители на реда.

Той акцентира също, че полицията е била принудена за пръв път през последните 8 години да реагира на нападенията против нейни чиновници, а достойните жители, чието неодобрение никой няма да слага под въпрос, сами са се отдръпнали от демонстрацията, след което "екстремистите са поели контрола ".

Вучич сподели, че участниците и вдъхновителите на митинга нощес са нанесли освен материални вреди, само че са навредили и на престижа на Сърбия, и то пред значими срещи в Брюксел и Париж. Президентът заяви, че ще замине за диалози с френския президент Еманюел Макрон на следващия ден, а не довечера, както беше планувано, с цел да не се приказва, че се е уплашил от оповестените за през днешния ден нови митинги.

Вучич вкара полицейски час в Сърбия, растеж на инфектираните с COVID-19 и в Босна и Херцеговина

Той помоли жителите да не се събират на демонстрации поради риска от болест, като акцентира, че през днешния ден е един от най-лошите дни, в който са регистрирани 357 нови случая на ковид и 11 умряли.

В Белград нощес се състоя митинг против повторното въвеждане на полицейски час в града поради утежняването на обстановката с новия ковид. Група стачкуващи нахлуха в постройката на сръбския парламент, а полицията използва сълзотворен газ. В митингите бяха ранени минимум 43 служители на реда и 17 стачкуващи, задържани са 23 души
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР