Снимки: ПетелВ хода на реализацията на едно от най-чаканите събития

...
Снимки: ПетелВ хода на реализацията на едно от най-чаканите събития
Коментари Харесай

Четете в Петел: Най-задаваните въпроси относно синята зона във Варна и техните отговори

Снимки: Петел

В хода на реализацията на едно от най-чаканите събития в Морската столица- въвеждането на синя зона, изникват всекидневно въпроси от страна на жителите. Години наред се говореше, че Варна има потребност от синя зона, с цел да се облекчи придвижването и паркирането в централната част. След като тя към този момент става факт " Петел " се свърза с шефа на Оперативна програма " Общински паркинги и синя зона ", с цел да отговори на най-честите питанки. Един от най-задаваните въпроси е: " По какъв метод ще стане заплащането? Освен с SMS ще се заплаща ли и на ръка, ще има ли талони както в София? ". Ето какво сподели Младен Иванов:

" Не, талони няма да има. Плащането за престоя в региона на синята зона ще става единствено по два метода и нито един от тях не е посредством чиновник на Оперативна програма " Общински паркинги и синя зона ". В рамките на зоната ще има ситуирани лица, само че те ще имат единствено контролна функционалност, ще наблюдават за спазването на реда в зоната. Заплащането ще става посредством SMS и посредством мобилно приложение, което съгласно нас, ще е по-предпочитания вид, защото не се таксува нищо в допълнение с изключение на цената на престоя. Варненци не би трябвало да се тормозят, всичко това ще бъде разяснено в първия месец, който ще е гратисен ". 



Друг постоянно задаван въпрос в мрежата е: " На мен ми се постанова да оставям детето си на учебно заведение и да го взимам от там. Влизам с него до стаята, защото е малко, това значи ли, че би трябвало да заплащам два пъти в деня за синя зона? "

" Според новите правилници за банкет децата учат в учебните заведения, които са най-близо до дома им. Тоест допуска се, че тъй като живеят наоколо до образователното заведение родителите могат да ги заведат без да употребяват автомобил. Дори и да се наложи да са с кола, тя би трябвало да е записана на адреса на местоживеене, който би би трябвало да съответствува с зоната, в която детето учи. В подобен случай престоя им е безвъзмезден, в случай че са си платили месечната такса. Освен това, началото на часовете заран стартира преди работното време на синята зона, тъй че тогава паркирането също е гратис ", обясни Младен Иванов.

В момента тече процеса по полагане на маркировката на паркоместата. В някои региони тя към този момент е подготвена и варненци започнаха живото й разискване - " На ул. " Батак " към този момент сложиха маркировката, не ви ли се коства, че местата са много тесни? Микробус дали би се събрал с опцията да се отворят вратите без да удариш прилежащо паркиралия? "



" Размерът на паркоместата е друг, зависи от улицата, на която се поставя маркировката. Въпреки това всичко е съобразено с не малко наставления, наредби и дава отговор на условията. Микробус до 2 тона и половина би се събрал, а МПС-та над този тонаж не се позволяват да навлизат в центъра на града. Спазени са условията и за полагането тук-там за инвалиди- съобразили сме това да са най-леснодостъпните места, които по правилник са по-широки от елементарните. ".



Както нееднократно съобщихме Варна ще е единственият град, в който ще има опция за заплащане на престой до 30 минути. За " Петел " Младен Иванов съобщи, че цената ще е 50 стотинки. 

Още преди да е стартирал плана към този момент изникнаха и няколко неуместни обстановки. Като да вземем за пример, за какво дървото е заградено в паркомясто? " И от него ли ще желаят 1 лева ", майтапят се в обществената мрежа варненци. 

 Тепърва ще се отгаваря и на други значими въпроси.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР