Снимки Haskovo.netСнощната буря нанесе щети в Хасковско, съобщи Хасково.нет, като

...
Снимки Haskovo.netСнощната буря нанесе щети в Хасковско, съобщи Хасково.нет, като
Коментари Харесай

Страшна буря удари Хасковско! Торнадо събори електрически стълбове, остави пет села без ток

Снимки Haskovo.net

Снощната стихия нанесе вреди в Хасковско, заяви Хасково.нет, като се базира на данни от регионалната администрация. Силният вятър и дъжд е изпочупил клони на дърво сред димитровградските села Ябълково и Горски извор, поради което пътят е бил краткотрайно затворен. Пристигналите на място пожарникари бързо са разчистили платното и придвижването е било възобновено, написа " Пик ".

4 села в района за малко са останали без ток - Подкрепа, Стойково, Динево и Брягово. В обитаемоте места електричеството към този момент е възобновено. Оказа се, че най-засегнато е хасковското село Любеново, където през днешния ден предиобед към момента няма ток. Там има съборени стълбове и екипи на ЕВН работят по премахване на вредите. От сдружението увериха, че до края на деня токът ще бъде пуснат. Репортаж от мястото очаквайте по-късно.



Заради изключване на кладенци е нарушено воподаването в някои елементи на Хасково. От ВиК работят по премахване на повредите.

По данни на метеорологичната станция в Хасково вятърът в регионалния град нощес е достигнал скорост 15 м/с, което се смята за мощен, а количествата на преваляванията са достигнали 1.3 литра на квадрат.

“Връхлетя ни нещо като торнадо. Не знам тъкмо по какъв начин да го дефинира. За няколко минути мощно завихряне. Два електрически стълба край селото са счупени, има паднали и няколко тополи ”. Това описа през днешния ден кметският наместник на хасковското село Любеново Катя Йорданова.

Бедствието връхлетяло няколко минути след 18 часа през вчерашния ден. “Беше нещо извънредно. Завихрянето беше толкоз мощно, че събори градинската фреза на двора. Имам 7-месечен френски булдог – Рая, разгонена е и я бях вързала на двора. Когато стартира бурята я развързах, с цел да се скрие някъде. Животното беше безусловно дезориентирано и се луташе измежду вихъра. Успях да я сграбчи и внеса у дома, преди виелицата да я отнесе ”, описа селската управничка.

Днес екипи на Енергото бяха струпали тежка техника край селото, с цел да възстановят електрозахранването. Два електрически стълба, единият от тях железен, са на земята, скършени от паднали тополи. От Енергото твърдят, че до края на деня ще възстановят зареждането, сподели Катя Йорданова. Тя добави, че от мощния вятър нощес е паднало и дърво на пътя за селото и той бил непристъпен. Екип на Пожарната го нарязал и освободил пътя още нощес. Огромна топола пък заприщи пътя за друго село – Брягово. Там платното също е освободено, само че кметът на Брягово Делчо Митев ще упорства да се отрежат и други големи дървета, надвиснали над платното.



Снощната стихия удари тежко и близкото село Динево. Там вихрушката съсредоточила сили тъкмо над кметската къща и съборила комина на Тодор Тодоров. Днес селският властник купил тухли и други строителни материали, с цел да го издигне още веднъж. “Вятърът беше с такава мощ, че остатъците от комина са от другата страна на къщата ”, описа кметът. Той добави, че в селото има много скършени дървета, няколко отнесени покрива на спомагателни постройки, някои улици, настлани с трошляк, също са отнесени.

80-годишният Хасан Торсун от Динево пък се жалва, че през вчерашния ден два часа кола за спешна помощ не могла да откара негова съседка в болничното заведение поради отвеян път. “Линейката не можа да стигне до къщата и остана на асфалта. Докато съберем съседи, минаха съвсем два часа. После на ръце я носихме 50-тина метра до колата за спешна помощ. Съседката беше доста зле, забавянето можеше да й коства живота ”, описа някогашният водач. Той добави, че комшийката му била настанена в болница, само че нямаше информация за положението й. “Тази улица, 50-тина метра, все си е по този начин. По изборите кметовете вършат челни стойки, насипят трошляк и първият проливен дъжд го отнася ”, добави той. Хасан Торсун се закани да върви при общинския кмет Добри Беливанов поради разрушената улица. “И ние плащаме налози. Макар че градският кмет и той като селския ”, маха с ръка възрастният човек.

Според шефа на метеорологичната станция в Хасково Спас Александров за торнадо при нашите климатични условия не може да се приказва. Вятърът при снощната стихия е бил със скорост към 50 километра в час. Той обаче посочи, че в обособени моменти може да има пориви с доста по-голяма мощност.

Общо пет села в общината са останали без електричество от снощната стихия. От общинската администрация оповестиха, че “Екопрогрес ” ще възвръща отнесената настилка на потърпевшите селски улици.

/ПИК
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР