Снимки: БулфотоПтички от вида боров синигер (Periparus ater) са забелязани

...
Снимки: БулфотоПтички от вида боров синигер (Periparus ater) са забелязани
Коментари Харесай

Рядко срещаният в градовете боров синигер се появи в Борисовата градина в София

Снимки: Булфото

Птички от типа боров синигер (Periparus ater) са видяни в Борисовата градина и зарадваха феновете на природата. Еко-гидът Петър Кръстев заяви за организация Булфото, че е преброил две птици от редкия за градовете тип.  

Боровият синигер населява най-вече иглолистни гори надалеч от хората, където живее в хралупи от изсъхнали дървета и се храни с инсекти и паяци. Бялото леке на главата му откъм гърба води до наименованието му на латински / " ater " значи " остарял " /, оприличаващото го на плешивото теме на възрастен човек. Оцветяването в действителност служи, с цел да се виждат един различен синигерите в тъмните гори, написа bulphoto.com.



В множеството време птицата е напълно тиха, което я прави сложна за намиране и наблюдаване. Тежи единствено 10 грама и дружно с опашката е дълъг до 11 сантиметра. Боровият, прочут още като черен синигер, евентуално е слезнал до парка в търсене на храна поради студа и дефицита и в гората по това време, допуска Петър Кръстев.



Ако имат шанс, посетителите на парка могат да срещнат една от двете птички дружно с множеството техни градски побратими - огромните синигери, най-разпространената птица от този тип. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР