Снимки Булфото, Морето нетТриизмерният макет на Черно море пред Аквариума

...
Снимки Булфото, Морето нетТриизмерният макет на Черно море пред Аквариума
Коментари Харесай

Още един символ на Варна вече няма да бъде същият. Макетът на Черно море във Варна няма да бъде оцветен. Циментираха и имената на градовете

Снимки Булфото, Морето нет

Триизмерният макет на Черно море пред Аквариума във Варна няма да бъде обагрен, стана ясно след питане от Moreto.net.

``
реклама

Възстановяването на макета е част от ремонтните действия обхващащи няколко места в Морската градина във Варна по Оперативна програма " Региони в напредък " за над 2 млн. лева През миналата седмица на място Moreto.net откри, че е отстранена оградата към обекта, построени са нови градинки, към 3D макета, които са зацветени и с сложено поливно оборудване, незавършена е част от настилката към водния басейн. 

Прави усещане, че табелките на градовете по макета са полузациментирани тук-там, което ги прави мъчно четими. Водата в макета е пусната, сложена е мрежа в макета, евентуално за по-лесно събиране на едрите отпадъци.



Повечето варненци помнят макета обагрен като илюстрована карта, което бе и причина да се обърнем към шефа на компанията реализатор „ Хидрострой ” Николай Пашов с въпрос по кое време още веднъж ще бъде боядисана картата, която все още е в сив цвят, какъвто е евентуално цветът на материала, от който е направена. Стана ясно, че оцветяване на триизмерния макет на Черно море през Аквариума във Варна не е планувано и няма да се състои.

" Ние възстановихме първичния тип на макета. Оцветяването му е станало по-късно и то беше отхвърлено от Националния институт на паметниците на просвета ", изясни Пашов за Moreto.net

За последните 15 години, макетът бе възстановяван няколко пъти " безплатно " от огромен строителен хипермаркет, като несъмнено имаше сложена табелка за това. Освен постоянно олющения си тип, поддръжката му постоянно е била проблем, листната маса и всевъзможни други отпадъци плуваха във водите му и не представляваща туристическа панорама, каквато сега е главната му функционалност..

Самият макет е основан през 30-те години на предишния век и в това време е употребен от учениците като образователно помагало. Той се простира на повърхност от 300 квадратни метра и демонстрира морето и неговото крайбрежие в мащаб 1:20 000.



По думите на Николай Пашов, макетът към този момент е приключен, остава слагане на осведомителна табела и дребни довършителни неща. Шефът на фирмата-изпълнител разяснява и останалите поправки в Морската градина, които стартираха при започване на тази година.



" Строителните действия към този момент завършиха, остават няколко пътеки. Техният тип за настилките е по архивни фотоси, който към този момент е утвърден ", уточни Пашов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР