Снимката по-горе обикаля из Интернет вече няколко години, известна с

...
Снимката по-горе обикаля из Интернет вече няколко години, известна с
Коментари Харесай

Огъст Ландмесър, човекът с кръстосаните ръце

Снимката нагоре обикаля из Интернет към този момент няколко години, известна с откровения неконформистки жест на един от хората, изобразени на нея.

Не е известно какъв брой от мъжете на тази фотография са работили под въздействието на страха, че отводът да поздравят Фюрера е щял да бъде равностоен на подписването на смъртната им присъда. Напълно наясно с този факт, стоящият пред тълпата Хитлер прави неподчинението на този човек още по-достойно за удивление, само че това, което вероятно наподобява като акт на целесъобразно закононарушение, е било в действителност жест, показващ обич.

Огъст Ландмесър, индивидът със скръстените ръце, е бил женен за еврейка. Историята на този анти-жест на Огъст Ландмесър по подигравка на ориста води началото си от нацистката партия.

През 1930 година немската стопанска система е била извънредно нестабилна, а неустойчивостта на Райхстага в последна сметка довела до възхода на опортюнистичното придвижване на Адолф Хитлер и нацистката партия.

Вярвайки, че съществуването на верните връзки е щяло да му обезпечи добра работа, Ландмесър е станал нацист.

През 1934 година Ландмесър срещнал еврейката Ирма Еклер и двамата се влюбили мощно.

Годежът им, година по-късно, станал причина за изключването му от партията, а молбата им за подписване на брак била отхвърлена по силата на новосъздадените Нюрнбергски закони.

През октомври същата година им се родила дъщеричка, а две години по-късно, през 1937 година, фамилията направило несполучлив опит да избяга в Дания, защото били хванати на границата. Огъст бил задържан, упрекнат в „ демонстрация на пренебрежение към расата “ и хвърлен в пандиза след къс развой.

По време на процеса двойката твърдяла, че не били наясно с еврейския генезис на Еклер, защото тя била кръстена в протестантска черква, откакто майка ѝ била сключила втори брак.

През май 1938 година Огъст бил освободен заради липса на доказателства, само че му било отправено строго предизвестие да не се осмелява да повтаря обидата, която бил нанесъл на немските управляващи.

Властите „ спазили “ думата си, като месец по-късно Огъст бил задържан наново и наказан на тежък каторжен труд за интервал от 30 месеца в концентрационен лагер. Повече в никакъв случай нямало да види обичаната си брачна половинка.

В същото време, тихомълком бил прокаран закон, който целял арестите на еврейски съпруги, ако съпрузите им били упреквани в „ демонстрация на пренебрежение към расата “ и Ирма била отведена от Гестапо, изпращана в разнообразни затвори и концентрационни лагери, където в последна сметка и родила дъщеричката им Айрийн, второто им дете.

И двете деца били изпратени в началото в сиропиталища, въпреки че Ингрид имала по-лека орис в ролята си на „ на половина от чистата раса “ и е била изпратена да живее с арийските си баба и дядо.

Айрийн, в последна сметка е щяла да бъде изтръгната от сиропиталището и изпратена в лагерите в случай че не е била намесата на близки на фамилията й, които я изпратили на безвредно място в Австрия.

А преди завръщането на Айрийн в Германия, тя е била скрита още веднъж, този път в болнично поделение, където еврейската й персонална карта е щяла да бъде „ заличена “, позволявайки й да живее безусловно под носовете на подтисниците й до самото им проваляне.

Съдбата на майка им обаче била надалеч по-трагична. Докато дъщерите й били подхвърляни сред сиропиталищата, приемните домове и скривалищата, Ирма била убита през 1942 година в газовите камери в Нюрнберг.

Огъст бил освободен през 1941 година и почнал работа като чорбаджия. Две години по-късно, когато немската войска ставала все по-слаба и по-слаба в резултат на нещастните условия, Ландмесър е бил изпратен в наказателна пехота дружно с хиляди други мъже. Изчезва в Хърватска, където и се допуска, че е умрял шест месеца преди капитулацията на Германия.

Известната в този момент снимка, евентуално е била направена на 13.07.1936г., когато Ландмесър е работил на пристанището Блом и Вос и към момента е имал семейство, при което да се прибере. По време на откриването на новия коран Хорст, служащите били изумени, виждайки самия фюрер да стои пред кораба.

Ландмесър най-вероятно е сметнал, че не е кадърен да отдаде респект и да поздрави индивидът, който обществено дехуманизирал брачната половинка и щерка му и да постъпи като всички останали на фотографията, единствено с цел да може да си отиде у дома и да прегърне фамилията си няколко часа по-късно.

Възможно е Ландмесър да е знаел, че е имал пропагандистки фотографи на пристанището по това време, само че в него миг единствените му мисли са били за фамилията му.

Огъст и Ирма публично са били оповестени за умряли през 1949 година. През 1951 година Сенатът на Хамбург публично е признал брака сред Огъст Ландмесър и Ирма Еклер. Дъщерите им пък си разделили имената на родителите си – Ингрид взела това на татко им, а Айрийн запазила това на майка им.

 

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР