Снимката от първата страница на доклада на програмата Укрепване на

...
Снимката от първата страница на доклада на програмата Укрепване на
Коментари Харесай

Сотир Цацаров: В грантовете няма безплатен обяд

Снимката от първата страница на отчета на програмата " Укрепване на правосъдната система " (1999-2007 г.), финансирана от Американската организация за интернационално развиване. До Цацаров е някогашният дипломат на Съединени американски щати в България Джон Байърли.

Още по тематиката
До края на седмицата щели да бъдат упрекнати четирима политици

Новите хрумвания за правосъдната промяна на ръководещите

По оскърбителен донос ДАНС и прокуратурата подслушват съдийски кабинет и нарушава тайната на съвещанието в името на.... запазване на съдийската самостоятелност

ГЕРБ, Движение за права и свободи и патриотите взеха решение, че образованието в чужбина и непознатото финансиране е най-големият проблем на правосъдната власт

Главният прокурор Сотир Цацаров анатемоса външното финансиране, при все това нееднократно се е възползвал от него
Главният прокурор Сотир Цацаров поддържа предложенията за промени в Закона за правосъдната власт (ЗСВ), които бяха импортирани предходната седмица от петима депутати от ръководещите и които плануват възбрана за магистратските организации да получават финансиране, друго от членския си импорт. По време на брифинг в Съдебната палата във вторник той сподели, че персоналното му мнение е, че възбраната не би трябвало да обгръща европейските фондове. " ", сподели Цацаров и разви тезата, че условията към магистратите са по-високи и за това се постановат сходни ограничавания.

Изявлението му идва малко след против законопроекта, в което се пази правото на магистратските организации да получават финансиране от задгранични източници - страни, междудържавни обединявания и неправителствени организации с общественополезна цел. Такова финансиране се употребява за образование на магистратите за повишение на квалификацията, издаване на пособия и правна литература и други През последната седмица законопроектът стана обект на който работи в региона на правосъдната промяна, от Съюза на съдиите в България, Съюза на юристите в България, партиите " Да, България " и ДЕОС.

Тезата на Цацаров е прекомерно уязвима, доколкото от дълго време е известно, че в качеството си на арбитър от Окръжен съд Пловдив - в границите на програмата " Укрепване на правосъдната система " (1999-2007 г.), финансирана от Американската организация за интернационално развиване, след това в границите на планове на Програмата за развиване на правосъдната система, финансирана от " Америка за България ", визити на Съединени американски щати в границите на обучителна стратегия и други Същевременно, позицията на Цацаров е предстояща, доколкото е обществено известно, че законодателството в границите на правосъдната промяна се съветва с него, а пък той, откогато стана основен прокурор и се конфронтира със Съюза на съдиите в България и други новаторски настроени организации, внезапно промени позицията си за финансирането от задгранични донорски стратегии. Още при започване на мандата си Цацаров прокара опорната точка, че деятелите за правосъдна промяна са трансформирали това в своя специалност, " обилно финансирана с грантове, планове и дарения от наши и непознати спонсори ". Тази опорна точка по-късно бе поета от неговите апологети измежду болшинството на Висш съдебен съвет и в политическото лоби на Цацаров в Народното събрание, което прокарва неговите тези и политики.

В днешното си изказване ръководителят на държавното обвиняване поддържа също по този начин и така наречен кариерен бонус за членовете на Висш съдебен съвет, който планува след края на мандата им те да могат да избират в коя конструкция на правосъдната власт да бъдат възобновени, а не да се връщат на мястото, което са заемали преди да бъдат определени, както е сега. По този метод щяло да се поправи едно неразбирателство, защото сега законът предвиждал такава алтернатива единствено за магистратите, които отиват на работа в изпълнителната власт, само че не и за членовете на Висш съдебен съвет, изясни Цацаров. Това е вторият подобен опит да се плануват кариерни бонуси за членовете на Висш съдебен съвет директно преди края на мандата им. Първият - на финала на предходния Висш съдебен съвет, бе отритнат със скандал.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР