Снимка запечата Северното сияние от КосмосаСнимка на северното сияние от

...
Снимка запечата Северното сияние от КосмосаСнимка на северното сияние от
Коментари Харесай

Снимка запечата Северното сияние от Космоса

Снимка запечата Северното зарево от Космоса
Снимка на северното зарево от Космоса разгласява Американската галактическа организация НАСА. Явлението е запечатано от немския астронавт Александър Херст от борда на Международната галактическа станция, съобщи РИА Новости.

„ Зашеметяващо е всякога, когато го видиш. Чудя се какво са си мислели откривателите, когато за първи път са видели блясъка на северното зарево, а нищо не се е знаело за него “, написа Херст.

Северното зарево, известно още като Aurora borealis, е оптично събитие, което се следи над полярните кръгове на Земята. Причина за изумително красивото естествено събитие е слънчевата активност. От най-външния и най-разредения пласт на атмосферата непрестанно се откъсват електрони и протони и изтичат в Космоса. Този поток се назовава безоблачен вятър. Част от него доближава Земята и под деяние на нейното магнитно поле, което е най-силно при полярните области, взаимодейства със земната атмосфера, предизвиквайки разноцветно светене на атмосферни газове.

За първи път през 1616 година астрономът Галилео Галилей употребява името Aurora borealis, вземайки името на митичната римска богиня на зората Аурора и на древногръцкия господ на северния вятър – Борей.

Северното зарево е постоянно очевидно, само че зимата е най-подходящият интервал за наблюдаване поради неналичието на слънчево замърсяване и поради чистия, пресен въздух. Най-добрите места за наблюдение на северните сияния са Аляска и Северна Канада, Норвегия, Швеция и Финландия. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР