Снимка: ВМАСпециалисти от Военномедицинската академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация.

...
Снимка: ВМАСпециалисти от Военномедицинската академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация.
Коментари Харесай

Трансплантираха черен дроб на 46-годишен мъж

Снимка: ВМА

Специалисти от Военномедицинската академия (ВМА) направиха поредна чернодробна трансплантация. Реципиентът е 46-годишен мъж от гр. Стара Загора, в последна фаза на чернодробно заболяване, а донорът – жена от гр. Варна.



6-часовата намеса бе осъществена на 11 декември 2019 година от екип, управителен от доцент Васил Михайлов. Рано сутринта експлантационният екип, отпред с доцент Ивелин Такоров, излетя с военния аероплан „ Спартан ” до морската ни столица, където се намираше донорът, написа Novini.bg.

За последните 12 години във ВМА нов черен дроб са получили над 75 души. Благодарение на напъните на експертите и приемствеността, Академията основава мощна школа в региона на трансплантологията, която дава късмет за втори живот на доста тежкоболни пациенти. Поредната чернодробна трансплантация бе осъществена точно от учениците на професор Никола Владов, които в операционната зала разчитаха и на моралната поддръжка на началника на ВМА генерал-майор професор доктор Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, който има богат опит в трансплантациите на черен дроб.

В момента пациентът е в положително положение, контактен, съответен. Предстои му интервал на възобновяване, разяснява доцент Васил Михайлов.

Ръководството на болничното заведение изрича своята изключителна признателност към околните на донора, които макар сложния за тях миг, са разрешили експлантацията на органите.

Благодарност за следващ път към екипите на Военновъздушните сили и на сътрудниците от УМБАЛ „ Света Марина “-Варна за съвършената организация за реализиране на експлантацията на органите.

ВМА твърдо стои зад програмата за донорство и трансплантации. Освен софтуерно актуализирани, трансплантационните екипи на ВМА бяха и разширени, като в реализирането на донорските обстановки и на трансплантационния развой към този момент вземат участие две структури – Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология и Първа клиника по коремна хирургия.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Прави
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР