Снимка УикипедияПървата европейска главна прокурорка Лаура Кьовеши се оплака днес

...
Снимка УикипедияПървата европейска главна прокурорка Лаура Кьовеши се оплака днес
Коментари Харесай

Лаура Кьовеши се оплака, че някои европейски държави спъват работата й

Снимка Уикипедия

Първата европейска основна прокурорка Лаура Кьовеши се оплака през днешния ден пред две комисии в Европарламента в Брюксел, че някои страни дискретно спъват нейната работа, с цел да не може службата й да проработи пълноценно още тази година. Пред Комисията за цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи и Комисията по бюджетен надзор тя описа с какви компликации се сблъсква и какъв брой доста работа й следва, само че се въздържа да назове поименно страните саботьорки, заяви cross.bg .

„ От първия ден, щом проработи службата, ще получим 3000 каузи за злоупотреби с европейски средства и неплатени Данък добавена стойност по интернационалните покупко-продажби, а всяка последваща година ще се прибавят още по 2000. В момента разполагам с 29 чиновници и 22-ма европейски прокурори, плюс 32 и ¼ делегирани национални прокурори ", сподели тя.

Четвъртинката прокурор доста озадачи депутатите и тя разясни, че част от 22-те страни, които вземат участие в Европейската работа на основния прокурор, не желаят да отделят прокурори единствено по европейски каузи, а плануват делегираните към нея да проверяват на половин щат и други каузи, които не са свързани със службата. " Как може да се работи на половин щат, аз не съм виждала една четвърт прокурор, който заран да работи за нас, следобяд за националната прокуратура и да се преценя на място по кое време да се явява по европейски каузи и по кое време по национални ", съобщи Кьовеши.

Главният проблем, с който се сблъсква, е финансов. „ Всяка година в Европейски Съюз се правят трансгранични измами с Данък добавена стойност за 30-60 милиарда евро. А не могат да се намерят няколко милиона за прокурорската работа, която ще бъде призвана да върне тези пари на европейските данъкоплатци ", не скри огорчението си тя.

За да преодолее пасивната опозиция, Кьовеши е почнала обиколка в 22-те страни, включили се към службата й, като на седмица посещава две-три. Тя има намерение да назначи на всички места друг брой делегирани прокурори според от броя на делата. " Ако желаеме да свършим сериозна работа от първия ден, би трябвало да стартираме единствено с прокурори, работещи напълно за нас и най-малко по двама от всяка страна ", съобщи пред евродепутатите Кьовеши.

Освен с неохотата на страните да й спомагат, тя се сблъсква и с безразличието на Европейската комисия, която изпрати на съвещанието представител без директно отношение към тематиката. Той призна, че не е способен да се изкаже, и разгневи председателката на Комисията по бюджетен надзор Моника Холмайер (Германия, ХСС), която изиска по-отговорно държание на Европейска комисия. Заседанието бе ръководено от българския евродепутат от ГЕРБ Емил Радев. В построяването на Службата на европейския прокурор вземат участие всички страни от Европейски Съюз без Полша, Унгария, Дания, Швеция и Ирландия.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР