Снимка УикипедияНовината, че новият финландски премиер Санна Марин предлага да

...
Снимка УикипедияНовината, че новият финландски премиер Санна Марин предлага да
Коментари Харесай

Финландия нямало да въвежда 4-дневна работна седмица

Снимка Уикипедия

Новината, че новият финландски министър председател Санна Марин предлага да се вкара 4-дневна работна седмица, се оказа подправена, сигнализира " Свободна Европа ".

Вчера редица задгранични и български медии, измежду които и OFFNews, оповестиха новината, подведени от обстоятелството, че непознати тя участва и в издания като The Independent, The Guardian, The Daily Mail. Те пък цитират изявление на министър-председателката пред брюкселското издание New Europe.

Оказва се, че да, Марин е споделяла поддръжката си за това хората да прекарват повече време със фамилиите си. Но не и откакто става министър председател. Намаляването на работната седмица не попада в държавната стратегия на младото финландско държавно управление.

Новината попада в медиите в този си тип не злоумишлено, а след поредност от недоразумения, изяснява през днешния ден финландската медия News Now Finland, представена от " Свободна Европа ".

Каква е предисторията?

Идеята за понижаване на работната седмица е била разисквана на конгрес на социалдемократите през август. Това обаче не я прави част от държавната стратегия, написа " News Now Finland ". Тогава самата Санна Марин разгласява туит и изрича мнение, че е добре работещите да прекарват повече време с околните си и с обичаните си занимания. По-късно това желание не е включенио в програмата на партията.

На 16 декември обаче, повече от четири месеца след партийния конгрес в Турку, австрийският информативен бюлетин " Контраст " възражда историята, като журналистката Патриша Хубер цитира туита на Марин. 

Историята е подета още веднъж на 2 януари 2020 година, когато брюкселският вестник New Europe разгласява публикация на журналистката Зои Дидили под заглавие " Финландският министър председател Марин приканва за 4-седмичен и 6-часов работен ден в страната. " Публикацията оставя усещането, че желанието е оповестено откакто Марин стана министър председател:

Статията стартира по този начин:

Санна Марин, новият министър председател на Финландия от началото на декември (тук след вметнатата част в истинския текст липсва запетая - б.р.) прикани за въвеждането на гъвкава работна скица в страната, предвиждаща 4-дневна работна седмица и 6-часов работен ден.

Именно това подвеждащо изречение цитират всички медии като доказателство за желанията на Марин.

Изданието News Now Finland предлага на формалните управляващи да поддържат екипи, които могат да разпознават и реагират на подправени вести и дезинформация, преди те да бъдат подети от огромните медии.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР