снимка: Сред гостите ще бъде и Робърт Таранго, глухонямата незряща

...
снимка: Сред гостите ще бъде и Робърт Таранго, глухонямата незряща
Коментари Харесай

Оскари 2021 - не просто награди, а надежда за хората с недъзи

снимка: Сред гостите ще бъде и Робърт Таранго, глухонямата незряща звезда на " Дълбоко чувство " ( " Feeling Through " ) - крайният вляво.

Наградите " Оскар " не постоянно са били най-дружелюбното място за хора с недъзи, съобщи Асошиейтед прес. " Винаги съм възприемал тази сцена с нейните стълби като знак, че не се чака хора със затруднена пъргавина да бъдат номинирани или да завоюват премия, като самобитно отрицателно безмълвно изказване ", споделя Джим Лебрехт, сърежисьор на номинирания за " Оскар " документален филм " Сrip Camp ", представен от Българска телеграфна агенция.

Тази 2021 година обаче демонстрира признаци на смяна. Лебрехт, който страда от спина бифида и употребява инвалидна количка, ще участва на церемонията за оценките на американската киноакадемия на 25 април. Сред гостите ще бъде и Робърт Таранго, глухонямата незряща звезда на " Дълбоко чувство " ( " Feeling Through " ) - номинирания за премия " Оскар " за най-хубав късометражен игрален филм с българско присъединяване.

Подиумът на спечелилите ще бъде наличен и за двамата. Лебрехт не крие вярата си, че тази смяна ще бъде за непрекъснато, както в дословен, по този начин и в метафоричен смисъл.

Зад двете продукции, както и зад номинирания за шест " Оскар " -а филм " Без звуци в живота ", включително и във водещата категория, стоят хора, които се надяват, че настъпилият за тях миг на тазгодишните награди ще се трансформира в катализатор за Холивуд да спре да употребява хората с недъзи като източници на ентусиазъм, обекти на страдание или извратени злодеи.

" Мисля, че задачата е да бъде понижен страхът. Идеята е да се види, че хората, които са незрящи, глухонеми или имат някакъв тип увреждане, са просто част от света и могат да бъдат и част от филмите ", споделя Таранго посредством преводач.

Под напън киноакадемията упорства за по-голямо включване на расата и пола през последните години. В тази полемика обаче прекомерно постоянно хората с увреждания могат да бъдат забравени.

" Време е хората да осъзнаят, че разнообразието би трябвало да включва общността на инвалидите, глухонемите и глухите ", съобщи Марли Матлин, изпълнителен продуцент на " Дълбоко чувство ". Матлин е единственият ням артист или актриса, печелил " Оскар " с ролята си в " Деца, забравени от бога ". " Надявам се, че това не е единствено кратковременен привкус, а наклонност, която ще продължи и след тази година ", добавя тя.

По традиция в номинираните за " Оскар " филми персонажи с недъзи се появяват единствено когато артисти, търсещи почтена за отличие роля, играят такива на екрана.

Това кара някои хора с увреждания да се усещат по този начин, като че ли " са откраднали техните истории ", споделя Лебрехт, звуков дизайнер, чиято другарка, режисьорката на документални филми Никол Нюнъм, го моли да взе участие в основаването на " Crip Camp " дружно с нея. След като той й предлага да снима документален филм за летния му лагер и значимостта му в зараждането на придвижване за правата на инвалидите, Нюнъм пожелава да показа нещата от гледната точка на човек с увреждане.

" Ако просто осъзнаем, че тези истории не са единствено за превъзмогване на неволи или покруса, тогава мисля, че бихме могли да забележим някакво начало на златна епоха, в която хората с увреждания най-накрая демонстрират своя същински живот, своя опит в действителния живот ", добавя Джим Лебрехт.

Инвалидите от дълго време са измежду най-слабо показаните групи във филмите и малкия екран. Миналата година годишният отчет на експерти от колежа " Аненбърг " за връзка и публицистика към университета на Южна Калифорния откри, че единствено 2,3 % от всички персонажи с реплики в 100-те най-печеливши кино лентата за 2019 година са изобразени с увреждане, и още по-малко са изиграните от артисти с недъзи.

Когато Марли Матлин завоюва своя " Оскар " през 1987 година, обстановката е възприета като " огромен пробив ". Поток от функции и номинации за артисти с увреждания обаче по този начин и не последва.

" Тогава си помислих, добре, ще разрушим бариерите, само че след това фокусът се измести в друга посока ", споделя Матлин.

Според нея неналичието на обществени медии по това време затруднява оказването на напън и набирането на инерция за идея, както хаштагът с " прекомерно белите " " Оскар " -и направи за чернокожите артисти.

Номинираният за шест награди на киноакадемията филм " Без звуци в живота " е възхваляван за достоверното си проучване на света на глухите и за потреблението на артисти без слух в поддържащи функции. Драмата обаче получи и някои рецензии от страна на общността на глухите, защото изпълнителят на основната роля Риз Ахмед е чуващ артист, който би трябвало да изиграе барабанист, заставен да приема загубата на слуха си.

Актьорът Пол Раджи - наследник на глухи родители, който е номиниран за поддържащата си роля във кино лентата, споделя, че схваща рецензия, само че отбелязва също, че по-голямата част от хората с повреден слух са приели " Без звуци в живота " с " отворени прегръдки ".

Раджи има вяра, че разговорът, който е породил филмът, ще способства за задвижването на нещата в посока Холивуд да даде поле за изява на повече хора с увреждания, чиито пътешествия ще се разпростират на екрана.

Българска телеграфна агенция

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР