Снимка: Президентство на БългарияТрябва да върнем младите хора на спортните

...
Снимка: Президентство на БългарияТрябва да върнем младите хора на спортните
Коментари Харесай

Румен Радев за баскетбола: Българите могат да скачат! И то високо!

Снимка: Президентство на България

Трябва да върнем младежите на спортните площадки  и да ги научим да бъдат тим. За това прикани президентът Румен Радев на церемонията, на която беше маркирана на 100-годишнината на баскетбола в България, написа news.bg.

С съображение се гордеем, че към този момент век България е част от огромното семейство на интернационалния баскетбол, означи президентът. По думите му триумфите на европейско, международно и олимпийско равнище вършат баскетбола един от най-титулуваните групови спортове в България.

" Емоцията мъчно се показва в числа, само че аз ще загатна няколко, които са знакови за всички българи, отдали живота си на баскетбола - 1958 година - Полша, 1976 година - Монреал, 1980 година - Москва.  Това са единствено част от златните мигове  на славната история на стогодишния българския баскетбол. Една история, която потвърди по неоспорим метод, че българите могат да скачат, и то могат да скачат доста високо ", уточни Румен Радев.

Държавният глава означи, че за няколко десетилетия играта е спечелила сърцата на българите и залите са се оказали тесни за хилядите фенове, които са се стичали да гледат мачовете на националния тим. По думите му обаче днес  пораства броят на децата, които избират да гледат спорта от екран,  все по-малко са учебните тимове, кварталните срещи и играта като другарство.

Румен Радев напомни самодейността си " Спортувай с президента " с фокус напълно върху всеобщия спорт за младежите. Тук сме съидейници, тъй като баскетболът се е потвърдил като едно от най-успешните средства за тази идея, добави президентът.

Трябва да сме горди с тази годишнина, тъй като българите са едни от първите, които стартират да практикуват баскетбол на Балканите и в Европа, означи президентът на Българска федерация по баскетбол Георги Глушков. По думите му за тези 100 години българските спортисти, огромни гении, изключителни фигури в баскетбола,  са оставили трайна следа освен в България,  но и по международните терени.

Държавният глава Румен Радев получи от президента на Българска федерация по баскетбол Георги Глушков почетна значка " 100 години баскетбол ".

На церемонията участваха Андреас Заклис, общоприет секретар на ФИБА, и Тургай Демирел, президент на ФИБА Европа и член на Борда на ФИБА.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР