снимка: Пресцентър на Общински съвет - ВарнаПромени в Правилника за

...
снимка: Пресцентър на Общински съвет - ВарнаПромени в Правилника за
Коментари Харесай

За една година Общинският съвет във Варна изхарчил 79 000 лева за публикации във вестници. Вече решенията ще излизат само онлайн

снимка: Пресцентър на Общински съвет - Варна

Промени в Правилника за организацията и активността на Общински съвет – Варна одобри отрасловата комисия към локалния парламент. С цялостно единогласие членовете на комисията гласоподаваха решенията и протоколите от съвещанията „ да се довеждат до знанието на популацията посредством уеб страниците на Общински съвет-Варна и/или Община Варна и/или посредством средствата за всеобщо осведомление “. Това значи, че се приключва практиката за издание на актовете на Съвета в печатни издания, обясниха от пресцентъра на съвета.

„ Промяната е подбудена от нуждата от прецизиране на процедурата по отношение на оповестението на съвещанията на Общинския съвет. Принципите на гласност и бистрота ще бъдат спазени, само че ще се понижат финансовите средства, които се разходват за обявяване на административните актове в национални печатни издания, заради липса на локални такива. Изменението несъмнено ще има позитивно влияние върху общинския бюджет “, съобщи ръководителят на Общинския съвет Тодор Балабанов, който предлага смяната.

Справка демонстрира, че от началото на мандата за издание на актовете на ОбС-Варна в пресата са изразходвани близо 32 000 лева За интервал от една година – от юли предходната година до юли 2020 година, по същото направление са направени разноски на стойност почти 79 000 лева без Данък добавена стойност.

„ Законът за локалното самоуправление и локалната администрация ни задължава да публикуваме актовете на Общински съвет. Доколкото интернет пространството покрива характерностите на средство за всеобщо осведомление, задължението за оповестяване може да бъде изпълнено посредством публикуването на протоколите и решенията или в уеб страниците на Общинския съвет и/или Община Варна, и/или в останалите средства за всеобща информация “, добави Балабанов.

Предстои предлагането за промени да бъде гласувано от Общинския съвет.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР