Снимка: Пресцентър на БСПДесетимата делегати на БСП на конгреса на

...
Снимка: Пресцентър на БСПДесетимата делегати на БСП на конгреса на
Коментари Харесай

БСП подкрепя Станишев за лидер на ПЕС, но оставя нерешен тежкия въпрос за мястото му в евролистата

Снимка: Пресцентър на Българска социалистическа партия

Десетимата делегати на Българска социалистическа партия на конгреса на Партията на европейските социалисти (ПЕС) ще поддържат Сергей Станишев за нов мандат отпред на партията. Според зам.-председателите на Българска социалистическа партия Кирил Добрев и Деница Златева това е " неповторимо достижение " за България, което провокирало наслада и горделивост, и Станишев имал поддръжката на цялата партия, оповестява Дневник.

Преизбирането на Станишев, който е президент на ПЕС от 2011 година, ще бъде през днешния ден в Лисабон. Той е единствен претендент за поста и сега е евродепутат от левицата. Делегацията на Българска социалистическа партия трябваше да бъде водена от водача Корнелия Нинова, но ден преди конгреса тя разгласи, че няма да пътува за Португалия. Един от претекстовете й е, че следва гласуването на резолюция, в която страните - членки на Европейския съюз, са призовани да ратифицират и ползват Истанбулската спогодба, а Българска социалистическа партия е срещу документа.

На въпрос на " Дневник " дали отсъствието на Нинова има връзка с партийните клюки, че управлението на Българска социалистическа партия обмисля да предложи на Станишев друго, а не първото място в листата на партията с претенденти за евродепутати, Кирил Добрев разгласи: " Абсолютно никаква връзка няма. Всички решения кой ще води листата взема Националният съвет на Българска социалистическа партия и дано да оставим на него да реши този тежък въпрос. " Той оправда отсъствието на Нинова с тезата, че Българска социалистическа партия не е лидерска партия.

Сергей Станишев бе лидер на листата на Българска социалистическа партия с претенденти за евродепутати през 2014 година, само че влезе втори в Европейския парламент (ЕП), откакто бе преместен от Момчил Неков поради феномена 15/15. Според социалисти Корнелия Нинова е съветвана да заложи на непартиен претендент за лидер, като импровизирано даже се разясняват имената на някогашния шеф на ЮНЕСКО Ирина Бокова и на сегашния народен представител от Българска социалистическа партия Елена Йончева. В момента Йончева е със свален имунитет, защото е упрекната в изпиране на пари от КТБ. На избираемо място в листата за евродепутати се чака да бъде зам.-председателят на Българска социалистическа партия Деница Златева. Самата Нинова отхвърля номинации за водаческото място.

Като член на ПЕС Българска социалистическа партия няма взе участие в акция в поддръжка на ратификацията на Истанбулската спогодба по време на предизборната акция за европейските избори следващата година. Българските социалисти са изпратили писмо на европейските си сътрудници още през юни, че имат запаси и няма да поддържат никакви документи, в които се приканва за ратификация на конвенцията, разгласи през днешния ден в Лисабон Деница Златева. Тя сподели още, че по време на предизборната акция тази тематика няма да стои за Българска социалистическа партия.

" В едно семейство, в което има 34 партии и организации, е напълно обикновено и рационално да има разлики по някои от тезите. Важното е, че по съществени тематики като битката с неравенствата, заетостта, младежка претовареност и така нататък нямаме разлики ", разгласи още Златева. Според сътрудника й Добрев ПЕС би трябвало да прояви схващане, че Българска социалистическа партия е срещу ратификацията, която не се поддържа и от Конституционния съд в България. Двамата оповестиха, че има и други партии - членки на ПЕС, които имат запаси по някои от резолюциите, само че не съумяха да цитират по какви са те.

" Франс Тимерманс е претендентът на ПЕС за предстоящ ръководител на Европейска комисия. По някои тематики като ратификацията на Истанбулската спогодба имаме разнообразни отзиви с него ", разгласи още Златева.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР