Снимка PixabayРуският външен министър Сергей Лавров предложи днес Европейският съюз

...
Снимка PixabayРуският външен министър Сергей Лавров предложи днес Европейският съюз
Коментари Харесай

Кремъл: Европейският съюз да плати на Беларус, за да спре потоците мигранти

Снимка Pixabay

Руският външен министър Сергей Лавров предложи през днешния ден Европейският съюз да окаже финансово подпомагане на Беларус, с цел да го окуражи да спре прекосяването на мигранти в блока, предада Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Кризата е била разисквана по телефона и от президента Путин и беларуския му сътрудник Александър Лукашенко, съобщи беларуската държавна организация Белта. Двамата са изразили угриженост от скупчването на полски войски в региона, и са дискутирали дейностите на Полша по отношение на цивилните.

Хиляди мигранти са се струпали в Беларус наоколо до полската граница, а някои от тях употребяват лопати, с цел да разрушат гранична ограда. Кризата, която продължава от месеци насам, ескалира и породи апели за усилване на глобите на Запада против Минск.

Полша и Европейският съюз упрекнаха Беларус, че провежда и направлява мигрантския поток, с цел да дестабилизира съседа си. Но Лавров сподели, че Европейският съюз би трябвало да бъде пореден в метода, по който третира трети страни, употребявани от мигранти, с цел да влязат в блока.

Той уточни съглашението от 2016 година, според което Европейският съюз даде финансови средства на Турция, която даде обещание да връща мигранти и бежанци, преминаващи през Егейско море, с цел да влязат незаконно в Гърция.

Лавров сподели, че Европейският съюз може да направи същото с Беларус.

Държави, от които в Европейския съюз влизат бежанци, " би трябвало да бъдат третирани по един и същи метод ", сподели Лавров.

" Вчера, по време на избрани политически полемики на експертно равнище, беше казано: за какво когато бежанци идваха от Турция, Европейският съюз отпусна финансиране и те останаха в Република Турция? Защо да не е допустимо да се помогне по същия метод и на Беларус? ", съобщи Лавров.

Не стана ясно кои политически полемики има поради той.

Изказването на съветския външен министър бе направено на брифинг в Москва, в който участваше и секретарят на Ватикана за връзките с страните - архиепископ Пол Ричард Галахър.

Руска медия цитира Галахър, който прикани европейските управляващи да подхващат дейности, с цел да понижат тежестта на филантропичната рецесия, основана от отблъскването на мигрантите.

По-рано през днешния ден Кремъл сподели, че е угрижен за събитията на беларуско-полската граница и похвали експертите от близкия си съдружник Беларус за виновната, по израза на съветските управляващи, работа там.

На конференция през днешния ден представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че Москва поддържа стеснен контакт с Минск по въпроса и прикани всички страни да се държат отговорно.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР