Снимка: pixabayДолната камара на полския парламент Сеймът прие днес породил

...
Снимка: pixabayДолната камара на полския парламент Сеймът прие днес породил
Коментари Харесай

В Полша санкционират съдиите, противопоставящи се на съдебната реформа

Снимка: pixabay

Долната камара на полския парламент Сеймът одобри през днешния ден породил дискусия законопроект, който разрешава да се глобяват съдиите, противопоставили се на правосъдната промяна, в която опозицията съзира риск за правовата страна, предадоха международните организации, представени от Novini.bg.

Законопроектът беше признат след оживени пленарни диспути през вчерашния ден и през днешния ден с 233 гласа " за " и 203 гласа " срещу ". 10 депутати се въздържаха. Вотът стана броени часове, откакто Европейската комисия прикани Варшава да анулира краткотрайно използването на този тест и да се съветва с интернационалните специалисти.

Законопроектът беше бързо квалифициран от консервативната партия Право и правдивост, която е на власт в Полша. Той бе направен като реакция на решенията на Съда на Европейския съюз и на полския Върховен съд, които сложиха под въпрос част от породилите дискусия правосъдни промени.

Според полския министър на правораздаването Збигнев Жорбо законопроектът пази и възвръща естественото положение на полското правораздаване.

Още при публикуването му законопроектът породи яростни рецензии в юридическите среди, които се обезпокоиха за независимостта си. Законопроектът провокира и огромни митинги. Парламентарни юридически специалисти също показаха запаси към него.

Законопроектът вследствие на това бе изменен, само че към момента заплашва с изключване на съдии от Върховния съд, оспорващи компетентността на магистратите, назначени от орган, считан от опозицията за политизиран.

Няколко часа преди гласуването през днешния ден, заместник-председателката на Европейска комисия отговаряща за правовата страна Вера Йоурова насочи предизвестия към полските водачи по отношение на нормативния акт. В писмо до полския президент, полския министър председател и до председателката на полския парламент, Йоурова, предизвиква мощно полските управляващи да се съветват с Венецианската комисия към Съвета на Европа, натоварена с въпросите за правовата страна, по отношение на проектозакона и прикани всички институции да не не престават с процедурите по новия проектозакон, преди да са направили нужните съвещания с политическите сътрудници.

От своя страна представителят на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за правата на индивида Рупърт Колвил изрази през днешния ден в Женева безпокойството си по отношение на законопроекта, който рискува, съгласно него, да накърни независимостта на правораздаването в Полша.

По време на парламентарните диспути преди гласуването на проектозакона, омбудсманът на Полша Адам Боднар сподели, че той нарушава конституцията и базовите права на правовата страна. Боднар съобщи, че този закон ще подчини дефинитивно съдилищата и съдиите в Полша на контрола на законодателната и изпълнителната власт.

Миналата сряда хиляди поляци стачкуваха в към 100 града в Полша против проектозакона. Във вторник пък Върховният съд публично съобщи, че законопроектът рискува в последна сметка да провокира излизането на Полша от Европейски Съюз. Председателката на Върховния съд Малгожата Герсдорф съпостави плана на нормативния акт с този, с който комунистическият режим на военачалник Ярузелски през 1981 година постанова военно състояние и подчинява всички институции, по-специално съдилищата, на политическата власт.

Сега следва законопроектът на бъде разискван в горната камара на полския парламент, която може да внесе промени в него. Това може да продължи към месец. Там консерваторите нямат безусловно болшинство. Но последна дума по въпроса ще има долната парламентарна камара, на която горната не е в положение да се опълчи.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи| Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР