Снимка PexelsЗа последните три години в страната всяка пета онлайн

...
Снимка PexelsЗа последните три години в страната всяка пета онлайн
Коментари Харесай

Потребители се жалват: Всяка пета онлайн покупка се оказва менте

Снимка Pexels

За последните три години в страната всяка пета онлайн покупка се оказва менте, демонстрира разбор на " Активни консуматори " в електронния указател с актовете на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) по отношение на нелоялни търговски практики, влезнали в действие през 2018, 2019 и 2020 година Техният сбор е 167, като се разделят в три съществени стопански бранша, предава " ".

Оказва се, че делът на недоволствата през 2018 година доближава до 71,26%. През идващите две години жалбите понижават доста - 18,56 на 100 през 2019 година, и 10,18% през 2020 година Според специалисти от " Активни консуматори " спадът на сигналите се изяснява с дългия развой на влизане в действие на актовете - от 1 до 3 години.

В рамките на оценените 3 години в икономическия бранш " услуги, свързани с отмора " са открити 75 случая на нелоялни търговски практики, или 44,91% от всички за интервала 2018-2020 година

Преобладават сигналите, свързани с хотели, мотели и къщи за посетители - 58 следвани от тези в заведения за хранене и питейни заведения - 10.

При " Потребителски артикули " са регистрирани 58 нарушавания, или 34,73% от всички за обсъждания интервал, а при телекомуникационни услуги - 22 случая на нелоялни търговски практики. Най-честите недоволства се отнасят за подсектор " Осигуряване на артикули в комерсиалния обект " - 41, при електронната търговия те са 13, или 22,4 на 100 от влезлите в действие актове в целия бранш.

Докато в първите два бранша нормално зад всяка нелоялна процедура стои друг причинител. В бранш " Електронна връзка " откритите нелоялни практики се отнасят главно до трите мобилни оператора

Според един от сигналите снабдител на телекомуникационни услуги стопира достъпа на клиент до настоящ контракт, по който потребителят няма никакви отговорности, с цел да го принуди да заплати противоречиво обвързване по различен контракт.

" Трите мобилни оператора са най-санкционираните за нелоялни търговски практики. Само за последните 3 години имат над 30 санкции за нарушавания. Те обаче са дребни и не ги стряскат. По закон би трябвало да бъдат от 1000 до 30 000 лева, само че най-често налаганите са 5-6 хиляди лв. приблизително и тя не е проблем за тях ", разяснява ръководителят на " Активни консуматори " Богомил Николов пред БНР.

Анализът обобщава, че съществуват два типа нелоялни търговски практики - заблуждаващи и нападателни. Най-честите нарушавания са свързани с погрешна информация за стоките и услугите, премълчаване или прикриване на значима за потребителите информация, а също и лишаване на свободата на избор за потребителя.

 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР