Снимка: PexelsВ Сърбия може да има извънредно положение и вечерен

...
Снимка: PexelsВ Сърбия може да има извънредно положение и вечерен
Коментари Харесай

В Сърбия решават днес дали да въведат вечерен час за Коледа и Нова година

Снимка: Pexels

В Сърбия може да има изключително състояние и вечерен час по празниците. Решението би трябвало да бъде взето през днешния ден, когато в Белград през днешния ден ще се състои съвещание на Кризисния щаб за битка с ковид.

Епидемиологът Бранислав Тодорович е на мнение, че би трябвало да бъдат въведени ограничения за сръбските жители, идващи в страната от чужбина, като ограниченията, които са в действие в тези страни.

Той предлага отрицателен PCR тест, изработен не по-късно от 48 часа, а тези, които нямат, да бъдат сложени под карантина за 10 дни, цитира думите му Българска телеграфна агенция.

Тиодорович уточни и че специалистите са очаквали усмиряване на обстановката, което не се е случило и въпреки може би да има застоялост, прогнозата не е оптимистична.

Той предизвести, че в случай че това продължи, Кризисният щаб ще би трябвало да намерения за въвеждане на изключително състояние и полицейски час и добави, че всичко зависи от виновното държание на жителите.

Епидемиологът Предраг Кон е убеден, че на утрешното съвещание на Кризисния щаб ще бъде взето решение за продължение на към този момент въведените ограничения и вероятно въвеждане на нови, особено на границите.

Предраг Кон уточни, че лечебните заведения в Сърбия са под огромен напън, изключително интензивните отделения. Здравната система е пренапрегната, към момента повече хора се приемт в лечебните заведения, в сравнение с се изписват. В момента има огромен брой тежки и приблизително тежки случаи и обстановката, в която се намираме, с замяна на фрагменти в опазването на здравето, може да се съпостави единствено с военно състояние, сподели той.

Въпреки отварянето на огромната коронавирус болница в белградския квартал Батайница, още се постанова пациенти от Белград да се лекуват в лечебни заведения в други градове в Сърбия, сподели той.

Посочвайки нараствания брой инфектирани след огромното извършване на покупки по време на Черния петък, Кон не изключи опцията за въвеждане на полицейски час за Нова година.

Коментирайки изказването на ръководителя на партията Единна Сърбия Драган Маркович Палма, който сподели, че е належащо да се направи " помирение с вируса ", Кон сподели, че това е невероятно. " Няма помирение с съперника, той може единствено да се потисне, решил е да остане на планетата и ще остане. Мисля, че не е рационално да си позволим да се отпуснем и да се вършим, че го няма. Мисля, че Палма гледа от различен ъгъл, който мога да схвана, на хората им е належащо да се провиснал, само че в този момент не е моментът ", сподели той.

Кон предвижда, че следващата година Сърбия ще излезе от епидемията, което ще бъде улеснено от имунизацията.

Новозаразените в Сърбя по данни от през вчерашния ден са 4995 души, 331 са на респиратори, 56 са умряли.

Председателят на Синдиката на лекарите и фармацевтите в Сърбия Раде Панич обаче съобщи за Радио Свободна Европа, че съгласно него сега се крият данни за броя на умрелите от Ковид-19 и сподели, че има доказателства, че се преправят смъртни актове, оповестява вестник " Данас ". Имаме огромен проблем да получим същински данни за броя на новозаболелите и умрелите, какъв брой защитни дрехи имаме, какъв брой проби се вършат. За тестванията се оповестяват големи бройки, които е доста мъчно да бъдат тествани, сподели той.

Панич сподели, че мнозиннството в Кризиния щаб са политици и те постоянно акцентират своята експертност, само че казусът е в това, че даже те не взимат решенията независимо, а министър председателят Ана Бърнабич би трябвало да отиде на съвещания при президента Александър Вучич, с цел да бъде призната някоя мярка.

Изглежда в този миг един човек, който е правист и е безусловно немеродавен и незапознат да взима каквито и да са решения, отнасящи се до епидемията, взема решение какво би трябвало да се прави в опазването на здравето. Страхувам се, че това може да ни коства скъпо, предвижда Панич.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР