снимка PexelsОт ЮНЕСКО призоваха училищата в Афганистан да бъдат отворени

...
снимка PexelsОт ЮНЕСКО призоваха училищата в Афганистан да бъдат отворени
Коментари Харесай

Талибаните обещаха, че жените няма да бъдат подлагани на строги ограничения

снимка Pexels

От ЮНЕСКО приканиха учебните заведения в Афганистан да бъдат отворени за девойки и предизвестиха, че лишаването им от обучение ще има необратими последствия за половината население на страната.

Съединените щати признаха, че при удара с дрон на 29 август са убити 10 цивилни, измежду които 7 деца.

Ръководителят на американското Централно командване военачалник Франк Маккензи се извини за удара и го назова " трагична неточност ". В Афганистан талибаните позволиха отваряне на учебните заведения, само че ученичките от междинния курс не са позволени до класните стаи.

Днес началните учебни заведения в Афганистан отвориха порти, само че девойките и момчетата ще учат в обособени класове.

" Момичетата учат сутринта, а момчетата - следобяд. Учителите преподават на момчета, а учителките - на девойки ", съобщи Назифе, учителка в начално учебно заведение.

В разпоредба на Министерството на образованието се показва, че момчетата от 6-и до 12-и клас и учителите също стартират образование, само че девойките не са упоменати.

" Нашите гимназистки не пристигнаха на учебно заведение. Те са унили и чакат известие на управляващите, с цел да продължат да учат ", добави Хадис Резаеи, гимназиална учителка.

След завладяването на Афганистан от талибаните стопанската система е в рецесия. В Кабул царува напрежение, по улиците вървят въоръжени мъже, облеклата на хората се трансформираха. С отварянето на учебните заведения някои младежи се надяват на по-добри времена.

" Ситуацията в Афганистан се промени, само че това няма да трае постоянно. Когато се откри държавно управление, имаме вяра, че девойките ще се върнат в учебните заведения ", сподели още гимназистът Наял.

Талибаните дадоха обещание, че дамите няма да бъдат подлагани на строги ограничавания, само че доста неща припомнят предходния им режим в края на предишния век.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР