Снимка PexelsКъщи горят в Нагорни Карабах. Арменските сили се очаква

...
Снимка PexelsКъщи горят в Нагорни Карабах. Арменските сили се очаква
Коментари Харесай

Жители на селата в Нагорни Карабах предпочетоха да запалят къщите си, за да не попаднат в ръцете на неприятеля

Снимка Pexels

Къщи горят в Нагорни Карабах. Арменските сили се чака да стартират през днешния ден изтеглянето си от региона на град Калбаджар край Нагорни Карабах, част от който минава под контрола на Азербайджан по силата на мирното съглашение, подписано след шест седмици боеве, заяви Франс прес.

Жители на селата в този район избраха да възпламенят къщите си, с цел да не попаднат в ръцете на неприятеля. Баку и Ереван си оспорват контрола върху този планински анклав от десетилетия, съобщи Българска телеграфна агенция.

Вчера десетки къщи бяха опожарени от притежателите си в село Шаректар, което е под контрола на арменските сили от първата война при започване на 90-те, лишила живота на 30 000 души.

Преди разселванията, свързани с войната от 90-те, окръг Калбаджар бе обитаем съвсем единствено с азербайджанци. Но арменското държавно управление финансира по-късно заселването на арменски фамилии в тази зона.

Журналисти на Агенция Франс Прес на терен видяха през последните два дни по какъв начин доста поданици товарят покъщнината си на камиони и отпътуват за Армения.

Мирното съглашение планува наличието на съветски мироопазващи сили, които дойдоха в петък в Степанакерт, основния административен център на Нагорни Карабах.

Въпреки че Степанакерт остава под арменски надзор, жителите му са го напуснали поради яростните сражения. Местните управляващи ги приканиха да се завърнат по домовете си, само че съвсем всички магазини в града към момента са затворени. Вчера там дойдоха десетина рейса от Армения с локални поданици. Интернетът не действа, а моби

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР