Снимка: PexelsГенералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за още

...
Снимка: PexelsГенералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за още
Коментари Харесай

Антониу Гутериш призова за още $35 млрд. за програма на СЗО срещу COVID

Снимка: Pexels

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани за още 35 милиарда $, в това число 15 милиарда през идващите три месеца, за програмата " Ускорител " на Световната здравна организация (СЗО) за поддръжка на ваксини, лекуване и диагностициране на COVID-19, съобщи Ройтерс.

Гутериш сподели на онлайн съвещание на съвета за подпопагане на програмата, че до момента са дадени към 3 милиарда $. Това е по-малко от 10 % от желаната от СЗО сума за програмата, чието публично име е " Ускорител на достъпа до иструменти против COVID-19 ".

За момента финансовата поддръжка изостава от поставените цели, откакто държавните управления, в това число в Европейския съюз, Англия, Япония и Съединени американски щати, реализират двустранни съглашения за ваксини, подтиквайки Гутериш и генералния шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус да приканват страните за подпомагане.Според Гутериш има " в действителност незабавна " нужда от това финансиране, без което по думите му ще бъде " изгубена отварящата се опция ".

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен даде обещание поддръжка, откакто през август сподели, че ще бъдат предоставени 400 милиона евро за частта от програмата, отнасяща се за ваксини против COVID-19.

" Европейската комисия ще остане надълбоко и напълно ангажирана с триумфа на " Ускорителя ", съобщи тя.

Програмата беше публично стартирана на 24 април от СЗО, Европейски Съюз, Франция, Бил и Мелинда Гейтс. Според СЗО самодейността съставлява " световно партньорство и съдействие за ускорение на създаването, производството и потреблението на безвредни и ефикасни технологии за попречване, диагностициране и лекуване на Ковид-19 ". Тези технологии би трябвало да станат налични " за всички по света, които се нуждаят от тях ", отбелязва ТАСС.

На онлайн съвещанието Гутериш прикани интернационалната общественост да обезпечи еднакъв достъп до ваксини против ковид и предизвести, че единствено по този начин може да бъде защитено човечеството от разпространяването на болестта.

Той обърна внимание на " предизвикващата паника наклонност на голям брой успоредни начинания ", ориентирани към решение на казуса с ковид в границите на една обособена страна, което съгласно него няма да донесе триумф и ще подкопае световния отговор във връзка с разпространяването на болестта.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР