Снимка: ПетелБойко Борисов твърди, че само той може да спре

...
Снимка: ПетелБойко Борисов твърди, че само той може да спре
Коментари Харесай

Чужди медии: Мафиотската система в България бе допълнително циментирана

Снимка: " Петел "

Бойко Борисов твърди, че единствено той може да спре мафията. " И това го споделя индивидът отпред на една мафиотска система, която от дълго време е превзела страната ". Ето какво още пишат непознати медии за митингите в България.

След двумесечни най-вече мирни митинги, България очевидно e на прага на втора вълна от промени. Първите, които бяха преди 30 години, пометоха комунистическата тирания, само че до същинска народна власт по този начин и не се стигна, разяснява вестник „ Райнфалц “. Макар че страната членува в Европейски Съюз от към този момент цели 13 години, значителен либерален прогрес не бе реализиран. Тъкмо противоположното: мафиотската система от корумпирани ръководещи и близки до властта олигарси, зародила по времето на „ дивата приватизация " през 1990-те години бе в допълнение циментирана, изяснява изданието, цитирано от обстоятелства.бг.

Гешев - марионетка на ръководещите и на олигарсите

Едно от централните претенции на протестиращите е да се организира незабавно нужната правосъдна промяна. Този въпрос възпламенява и недоволството на българите от незадоволителните механизми за надзор на Европейски Съюз, разяснява медията и показва, че основният прокурор Иван Гешев обира омразата на протестиращите, заради това, че е възприеман като марионетка на ръководещите и околните до тях олигарси. Ето какво четем там още: „ Когато елементарните български жители потърсят правата си пред съда, делата или се приключват, или се протакат с години. Срещу корумпирани страни чиновници и служители на реда, упражняващи принуждение, даже въобще не се проверява ".

Изданието назовава пренебрежително и цинично изявлението на Бойко Борисов, че няма смисъл да подава оставка, защото единствено той можел да предотврати завладяването на страната от мафията. „ И това го споделя индивидът отпред на една мафиотска система, която от дълго време е превзела страната ", гласи коментарът на “Райнфалц ”.

Сред протестиращите обаче не се откроява безапелационен политически водач, пишат от немския вестник. Президентът Румен Радев не е възприеман като подобаващ от най-вече гражданско-либералните стачкуващи, заради това, че заема позиции против Европейски Съюз и НАТО. Освен това Радев употребява митингите, с цел да уреди сметките си с Борисов, разяснява още “Райнфалц ”. Изданието обръща внимание и на това, че партията на Борисов ГЕРБ, която членува в Европейската национална партия (ЕНП), към момента се употребява с благоразположението на немската канцлерка Меркел и на председателката на Еврокомисията Урксула фон дер Лайен. „ Обвинението, че подчинява политическата орис на България на партийнополитически ползи, няма по какъв начин да бъде правдоподобно оборено от ЕНП: Висшия си пост Фон дер Лайен дължи не на последно място и на гласовете от Борисовата партия ", разяснява „ Райнпфалц ".

Българите губят самообладание

За митингите в България и проблемите с корупцията написа и “Файненшъл Таймс ” (ФТ). Изданието твърди, че хватката на олигарсите в последно време отслабва, само че връзките им с политиците остават. “Търпението на българите се изчерпва ” споделя пред ФТ Петър Недевски, притежател на туристическа компания, който взе участие интензивно в митингите. “Корупцията е забележима на всички места ”, добавя Елена Касабова, която работи в банка в столицата. “Като безкористен поданик не виждам за какво е належащо да вършим дарения за детски лечебни заведения и главно здравно съоръжение, до момента в който полицията, депутатите и министрите на кабинета обикалят с най-новите модели скъпи коли, платени от държавния бюджет ”, изяснява Касабова пред изданието.

“Протестите показват гнева на хората поради повсеместната корупция в най-бедната държава-членка на Европейски Съюз, която съгласно наблюдаващите отразява тайното слепване на високопоставени чиновници, сенчести бизнес групировки и висши представители на правосъдната власт ”, обобщава “Файненшъл Таймс ”.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР