Снимка: Петел, архивСпоред анализа на Ройтерс за икономическото оздравяване на

...
Снимка: Петел, архивСпоред анализа на Ройтерс за икономическото оздравяване на
Коментари Харесай

Българската икономика е отбелязала невиждан от 2000 година насам ръст - 9.6%

Снимка: Петел, списък

Според разбора на Ройтерс за икономическото излекуване на Централна Европа регистрира, че българската стопанска система е отбелязала невъобразим от 2000 година насам растеж. За второто тримесечие на тази година той е 9,6%.

 

Според него възобновяване на района се е ускорило през интервала април – юни. Влияние върху този развой оказали облекченията на ограниченията против ковид. С тях се компенсира забавянето на производството поради световните усложнения в доставките, оповестява Dnes.bg.

Унгарската стопанска система е повишена с 2,7% през второто тримесечие по отношение на първото. Тя оглави растежа в района, чиито стопански системи набират по-висока скорост година откакто пандемията от ковид ги удари тежко.

Повишаването също способства за ценовия напън в района и Централните банки на Чехия и Унгария към този момент започнаха да покачват лихвените проценти, с цел да управляват инфлацията. Тримесечният стопански напредък на Унгария изпревари този в прилежаща Словакия и Румъния, които съгласно предварителните данни, са отбелязали растеж от 2% и 1,8% надлежно, написа БГНЕС.

Българската стопанска система е повишена с 0.4% през второто тримесечие на настоящата година.

Миналата седмица най-голямата стопанска система в района - Полша, регистрира 1,9% растеж на тримесечна база, до момента в който чешкият тримесечен напредък е под упованията от 0,6%.

„ Все още следим мощното показване на индустрията, а също и възобновяване на вътрешното търсене “, сподели Юрай Котян, отговарящ за районните макроикономически проучвания в банка „ Ерсте Груп “.
Най-големият риск е разпространяването на разновидността на ковид „ Делта “ дружно с световните проблеми, свързани с доставките, добави той.

На годишна база икономическият напредък на Унгария доближава 17,9%, а на Румъния – 13%. Това са най-високите индикатори и се приближават до върховете, които двете стопански системи записаха през 1996 година Словашкият растеж е 9,6% и е най-голям от 2007 година Българската стопанска система също се усили на годишна база с 9,6%, което е най-високият индикатор от 2000 година

Ниската база беше главният фактор, защото стопанските системи на Централна Европа бяха ударени през второто тримесечие на 2020 година, когато доста фабрики затвориха, с цел да се спре разпространяването на ковид.

Производителите се научиха да се приспособяват и останаха отворени през идващите талази на пандемията, макар световните усложнения в доставките и превоза, както и дефицита на съставни елементи, което принуди някои от автомобилните производители да понижат своето произвеждане.

През второто тримесечие последователното отваряне на магазини и заведения за хранене ускори икономическата интензивност.

„ Повторното отваряне на стопанската система имаше позитивен резултат върху всички клонове на (унгарската) стопанска система “, сподели Гергели Супан, анализатор в Takarekbank в Будапеща.

През юни Унгария стана първата страна-членка на Европейския съюз, която стартира да стяга паричната политика, последвана от Чехия. В Полша са по-предпазливи, тъй като не желаят да попречат на възобновяване, само че някои политици не изключиха увеличението на лихвения % през ноември. В Румъния анализаторите са разграничени по въпроса и считат, че това може да стане в края на ноември или началото на идната година.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР