Снимка община ЛовечПо инициатива на кмета на Община Ловеч Корнелия

...
Снимка община ЛовечПо инициатива на кмета на Община Ловеч Корнелия
Коментари Харесай

Реставрират паметни плочи в бившия концлагер „Слънчев бряг“ край Ловеч

Снимка община Ловеч

По самодейност на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова стартира реституция надписи върху паметни плочи на мястото на някогашния концлагер „ Слънчев бряг “ (1959 -1962) край Ловеч. Реставрацията се прави от експерти от Регионалния исторически музей в Ловеч, съобщи actualno.com .

Възстановен е надписът „ Поклон пред жертвите на комунизма “, който датира още от 1990 година Втората плоча е от по-ново време и е относително непокътната.

 



 

Има концепция да бъде възобновен различен неповторим и единствен надпис от времето на самия трудов лагер, с съвсем изличени букви. Типичният за социализма девиз се намира върху лицевата част на бетонната сграда, от която пандизчиите са пълнели вагоните с камъни. Призивът е „ Ползвай почивката за култура “. Предвид каторжния труд, довел до гибелта на стотици пандизчиите, лозунгът звучи напряко цинично.

„ Правим го поради младежите, с цел да знаят и помнят. Заради днешния и утрешния ден и заради гражданската си съвест “, сподели кметът Маринова.

Припомняме, че Корнелия Маринова като кмет на Ловеч, а по-рано и като ръководител на Общинския съвет, освен взе участие във възпоменателните събития в лагера, само че и поставя грижи да е жива паметта за историята.

Тази година на 6 юни,  Черешова задушница, по нейна концепция там бе отслужена панихида.

 



 

„ Слънчев бряг “ е  бил лагер за политически пандизчии, основан със единодушието на Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия. Наричали са го отделение 0789 на „ Въдворяване и изселване “, към Министерство на вътрешните работи, Ловеч. Намира се в каменната кариера край Ловеч. Той е конфиденциален и един от най-жестоките лагери в България. С документи е потвърдена гибелта на 145 лагерници, само че за доста други няма свидетелства. Труповете на жертвите не са връщани на околните, а със секретни инструкции са извозвани до пандиза „ Белене “ на Дунав, където тленните остатъци са заравяни на един от пустеещите острови до огромния остров „ Персин “. От 30 години всяка пролет в Ловеч се организира възпоменателно шествие-поклонение. Тази година заради пандемията то бе отсрочено във времето, само че пък имаше онлайн събитие в памет на жертвите.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР