Снимка Николай ПетровНови доказателства за невъобразимия терор по време на

...
Снимка Николай ПетровНови доказателства за невъобразимия терор по време на
Коментари Харесай

Откриха най-големите масови гробове на чистката на Сталин край Одеса в Украйна

Снимка Николай Петров

Нови доказателства за невъобразимия гнет по време на руския режим. 

Масови гробове на жертви на Голямата чистка, проведена от руския деспот Йосиф Сталин, през 30-те години на XX век, бяха открити в Украйна.

Украинският институт за национална памет заяви през уикенда, че са открити 29 всеобщи гроба в местността Татарка в пристанищния град Одеса, съобщи Свободна Европа.

Гробовете са локализирани, откакто историкът Александър Бабич е разкрил документи в румънски архиви, свидетелстващи за всеобщи изтезания и погребения в Одеса през 30-те години.

Според документите всеобщите гробове може да се простират до територията на близко военно отделение.

На този стадий се работи за определяне на точния брой мъже и дами, заровени там, само че историците към този момент споделят, че това може да са най-големите всеобщи гробове в Украйна.

Няма данни за точния брой на руските жители, станали жертви на Голямата чистка на Йосиф Сталин. Според Възпоменателния център за правата на индивида в Москва минимум 12 милиона почтени хора са били затворени или екзекутирани в Съветския съюз сред 30-те и 50-те години на предишния век.

Историческият музей на ГУЛАГ в съветската столица оповестява, че става дума за към 20 млн. души, от които над 1 млн. са екзекутирани.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР