Снимка: МВР, архивРоднина на жертва на шесторното убийство в Нови

...
Снимка: МВР, архивРоднина на жертва на шесторното убийство в Нови
Коментари Харесай

Роднина на жертва на шесторното убийство в Нови Искър осъди прокуратурата за 80 хиляди лева

Снимка: Министерство на вътрешните работи, списък

Роднина на жертва на шесторното ликвидиране в Нови Искър осъди прокуратурата да му заплати 80 хиляди лв. обезщетение. Ужасният инцидент беше преди 3 години, заяви правният уебсайт „ Лекс “.

Вечерта на 31 декември 2017 година Росен Ангелов (на снимката) умъртви някогашната си другарка Кети Кюхова, а в първите часове на 2018 година отиде в къщата ѝ и простреля цялото ѝ семейство – майка ѝ Еленка Бурджиева, щерка ѝ Нанси Иванова, новият ѝ другар Неделчо Юнаков, синът му Георги, както и приятелят на Нанси Боби Иванов.

Росен Ангелов беше търсен в продължение на една седмица, само че се самоуби преди да бъде арестуван. След нещастието стана ясно, че Ангелов е осъждан рецидивист, който още в края на 2009 година е бил наказан за следващ път за блудничество с малолетно момиче. Присъдата му от 8 години затвор обаче по този начин и не е била изпълнена, тъй като се e укрил.

Именно поради това Иво Кюхов – наследник на Еленка Бурджиева и брат на Кети Кюхова, е завел иск против прокуратурата за 95 000 лв. по Закона за отговорностите и договорите (ЗЗД). Според него бездействието на държавното обвиняване по привеждане в осъществяване на влязлата в действие присъда на Ангелов е в директна причинна връзка с последвалото грубо ликвидиране на околните му.

В последните работни дни на предходната година арбитър Маргарита Георгиева от Софийския градски съд (СГС) присъди на Кюхов обезщетение от 50 000 лв. за убитата му майка, както и 30 000 лв. поради гибелта на сестра му. Отделно прокуратурата би трябвало да заплати и над 6000 лв. за разходи.

Кюхов изиска 15 000 лв. и поради претърпените неимуществени вреди от гибелта на племенницата му Нанси, с която бил доста непосредствен. Съдът обаче отхвърли желае му, откакто реши, че не е показал задоволително доказателства за построена изключително близка връзка с племенницата си, поради която по изключение може да бъде заплатен.

За да осъди прокуратурата, арбитър Георгиева одобри, че тя не е изпълнила отговорностите си за осъществяване на влязлата в действие присъда на Ангелов и дължи обезвреда на съображение на член 49 от Закон за задълженията и договорите (този, който е упълномощил на друго лице някаква работа, дава отговор за вредите, породени от него при или във връзка осъществяването на тази работа).

В решението си съдът припомня, че прокурорът обезпечава дефинитивно привеждането в осъществяване на присъдите, макар че съответните дейности се правят от службите на министерствата на правораздаването и на вътрешните работи. От своя страна прокуратурата твърди, че няма причинна връзка сред укриването на Ангелов и последвалото ликвидиране, защото нямало гаранция, че няма да го извърши, в случай че беше влезнал в пандиза, тъй като до 31 декември 2017 година е щял да бъде освободен.

Софийски градски съд приема доводите на прокуратурата като несъгласие, че държанието им не е отговорно, като акцентира, че нейно е задължението да потвърди това. Според съда обаче по този начин и не са показани доказателства, че в продължение на 8 години са били подхванати задоволително ефикасни и навременни ограничения за търсене и задържане на Ангелов, с цел да бъде вкаран в пандиза, споделя " Лекс ".

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР