Снимка: МарицаЧужди граждани са работели като роби в нелегалната тютюнева

...
Снимка: МарицаЧужди граждани са работели като роби в нелегалната тютюнева
Коментари Харесай

Роби затворени 6 месеца в нелегален цех за цигари

Снимка: " Марица "

Чужди жители са работели като плебеи в незаконната тютюнева фабрика сред Пловдив и село Труд, която бе разрушена през вчерашния ден, написа standartnews.com. 

Задържаните чужденци - седем украинци и един молдовец, не са напускали пространствата от началото на годината, когато е бил издигнат цехът.  Всичко належащо за живот им е било обезпечавано на място. На листче те са пишели поръчка за хранителни артикули и са пъхали листата под вратата. Това стана ясно на конференция на спецпрокуратурата, Групово дело БОП и Агенция Митници, написа " Марица ".

За доставките и обезпечаването на всички нужни за живот неща се е грижел български жител, който бил родственик на човек от незаконната група, разкриха от прокуратурата. Общуването сред него и чужденците ставало с потреблението на българо-руски речник.

Неслучайно са определени чужденци, които не познават страната и не приказват български език.  Така съгласно ГДБОП би им било мъчно да се ориентират къде се намират и с кой влизат в контакт, като за шефовете има още един коз - служащите не дават незабавно пояснения при вероятно задържане, каквото се случи през вчерашния ден.

Във фабриката е имало построени спални, кухненски пространства и даже фитнес, написа trafficnews.bg. 

Самата фабрика е построена при невиждани ограничения за сигурност - сграда на правилото постройка в постройка, масивни панели за шумоизолация, филтри на въздуха, с цел да не се усеща миризмата на тютюна, външните тела на климатиците са били в самото хале, с цел да не се виждат извън, даже е употребен трансформатор на сила, с цел да не се регистрира индустриален развой. 

Тефтери със сметки за водене на черно счетоводство са били открити от полицията при офанзивата на незаконната цигарена фабрика. От записките в бележниците станало ясно, че на ден в модерния завод са били създавани сред 185 и 200 мастербокса цигари, заяви представителят на спецпрокуратурата Сийка Милева.

За цеха за обработка на тютюна, открит в Ръжево Конаре, пък стана ясно, че е бил маскиран в селскостопанска сграда под бали и извън въобще не се е забелязвало, че там има някаква активност.

Вътре обаче – във втора сграда, е имало конфигурирани машини за обработка и рязане на тютюн, тъпан за навлажняване и разбъркване на материала за цигарите.

Отделно чиновниците на ГДБОП били впечатлени от тунела за бягство в манифактурата в Ръжево Конаре. Той представлявал вкопана в земята тръба, дълга 60-70 метра, през която служащите можели да изоставен помещението при офанзива от полицията. Били приготвени фенерчета и скейтбордове, с които бегълците да се спускат по тръбата за евакуация.

" В Ръжево Конаре бяха взети изключителни ограничения за прикриване на активността. Ако човек влезе, очевидно нищо не се вижда - пространствата са празни и наподобяват неизползвани. Самите бали със сено са подредени от всички страни на тайното пространства, което има специфичен проход, през който минаваш, с цел да стигнеш. След като проникнахме установихме, че в банята в същата сграда има достъп до друго помещение със особено вградена тръба, с цел да се изтеглят хората. Имаше и фенери и скейтборд, с цел да легнат и да се спуснат по-бързо. Тръбата обаче е прекомерно дълбоко, беше се сплескала и нямаше да има опция да бъде употребена. Вчера специфичен екип на пожарната влезе ненапълно. Самият той продължава към 60-70 метра надолу ", обясниха от ГДБОП.

Оказало се обаче, че тя била вкопана много надълбоко в земята и от тежеста на земните маси изходът й бил сплеснат.

„ Ако някой беше тръгнал да бяга през този тунел, нямаше по какъв начин да излезе от другия му край “, сподели шефът на отдел " Митнически режим " в Групово дело БОП Калин Литов.

Предстои да бъдат повдигнати обвинявания на 12 арестувани в незаконната фабрика лица. Те са четирима българи, седем украинци и един молдовец, заяви прокурор Милева. Спецпрокуратурата ще изиска от Специализирания углавен съд вземането на непрекъсната мярка „ задържане под стража “ във връзка с всички обвинени.

Продължават да се търсят още 4 души, съпричастни с закононарушението. Срещу всички 12 души Специализираната прокуратура е повдигнала обвинявания за участие в проведена незаконна група по отношение на незаконните тютюневи произведения, като се чака да им бъде поискана мярка за непрекъснат арест. 

" Самата незаконна група е присъща с трайно структурирано и строго систематизиране - всеки има свои отговорности и членовете ѝ не се месят в делата на другите. Изключително конспиративни бяха - прилагаха ограничения, които ние реализираме при нашата работа ", обясниха от ГДБОП. 

В рамките на вчерашния ден униформени са претърсили общо 8 адреса, 3 МПС-та, едно ремарке и са осъществени голям брой обиски на лица. В ремаркето, оставено на паркинг в Пловдив, са открити 960 подготвени мастърбокса цигари без бандерол, които възлизат на към 3,6 милиона лв.. Вчера беше извършена едновременна акция в двете заводи, където бяха арестувани служащите, които са произвеждали незаконните цигари. На място по време на акцията участва персонално министър председателят Бойко Борисов и зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Фабриката край Труд е супермодерна. В нея е имало не една, а цели две поточни линия за произвеждане на цигари. Едната е била за дебели цигари и е функционирала. Втората е чакала да бъде съединена, като тя е била пригодена за произвеждане на тънки цигари. 

" Фабриката е нова, почнала е да действа при започване на годината. Това е извънредно съвременен завод за произвеждане на цигари с огремен индустриален затворен цикъл. Поточната линия е с работен капацитет 2000 цигари в минута. Вчера организирахме и следствен опит - заредихме поточната персоналния, а на служащите беше указано да заемат работните си места. Оказа се, че машините действат и създават към 185-200 мастърбокса цигари дневно ", обясни Сийка Милева, представител на Спецпрокуратурата. 

Във фабриката са открити 640 мастърбокса цигари подготвена продукция, 15 кашона тютюн и други произведения за направата на цигарените кутии и самите цигари, като всичко е било на обща стойност към 2,5 милиона лв.. Всички цигарени кутии са с надписи на гръцки език. При интервенцията за открити листове, на които членовете на групата са водили черно счетоводство, а съгласно записваното всеки ден са издавани към 200 мастърбокса продукция. Престъпното произвеждане е нанасяло големи вреди на държавния бюджет - към 15 милиона месечно.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР