Снимка: Лидл През 2017 г. проведохме първото детско Зелено училище

...
Снимка: Лидл През 2017 г. проведохме първото детско Зелено училище
Коментари Харесай

Как интересът към българските реки се превръща в призвание

Снимка: Лидл

През 2017 година организирахме първото детско Зелено учебно заведение на река Бели вит в Рибарица. Беше неповторимо събитие и за децата, и за нас родителите. Тогава научих забавния факт, че Дунавските притоци в България са най-богатите на рибно биоразнообразие в Европа. Започнахме да зарибяваме с по-малко риби, като концепцията беше да предизвикаме локалните да вземат участие в процеса. По този метод смятахме, че ще стартират да имат по-лично отношение и ще пазят повече реката. Това все още не се получава напълно и към момента е предизвикателство, само че ние не се отхвърляме и продължаваме да ги каним да взимат присъединяване в нашите акции всякога.
  Вие сте част от " Дай късмет на Балканката " през цялото време. Разкажете ни по какъв начин стартира всичко преди 10 години?
Кампанията стартира с електронна игра в интернет за ловене на рибки - колкото риби успееш да хванеш, толкоз риби Лидл България подарява за зарибяване. Играта беше особено проектирана за самодейността " Дай късмет на балканката " и се организираше във Фейсбук. Дъщеря ми беше на 4 година и непрекъснато играехме и ловяхме рибки онлайн, а най-после общият събран брой се закупуваше от компанията за акциите по зарибяване. Това беше началото на нашето сполучливо партньорство с Лидл България.

През 2017 година в акциите по самодейността " Дай късмет на Балканката " започнаха да взимат интензивно присъединяване и чиновници на Лидл България. Няма да не помни едно събитие на р. Въча, което се организира през 2018 година Тогава пристигнаха два рейса с хора, имаше и много деца. Беше голяма акция, която ми сподели, че най-ценното в тези действия е да създадем дружно нещо свястно за заобикалящата ни природа. Този път локалните не демонстрираха доста интерес, само че имаше много деца и рибари, а ситуацията беше доста зареждаща.

Снимка: Лидл

С течение на времето дружно с Лидл България разбрахме кое е вярно и кое - не и подобрихме акциите. Реките не се нуждаят само от доста риба, а за тях би трябвало да се поставят непрекъснати грижи. Съвместните ни акции по разчистване и зарибяване имат и обществен резултат и участващите се зареждат и сплотяват от общата идея. Стават една концепция по-добри и дават образец на децата си. Това е скъпо. Например моят наследник знае, че в река Вит има 57 типа риба, една от най-богатите на рибно биоразнообразие реки в Европа. Знае това от извършените Зелени учебни заведения в интервала 2017-2019 година, които не престават и до през днешния ден.

С Lidl имаме неповторимо развиване през миналите години - над 30 зарибени български реки с повече от 410 000 балкански пъстърви, присъединяване на десетки техни чиновници, както и локални общности, с които почистихме към 35 км. крайречни територии. Скоро стартираме и план за природосъобразно възобновяване на нашата локална балканска пъстърва (salmo macedonicus), която населява реките от водосбора на реки Марица, Струма и Места.
  Съвсем скоро се организира и обичайна акция по зарибяване и разчистване на р. Искър. Разкажете ни за усещанията си.
 Река Искър чистим и зарибяваме публично за пети път. Този път взехме решение да е в местността Злокучене, отвън град Самоков. Кметът ни оказа помощ и окоси ливадата пред реката - подпомагане, което не сме получавали до момента и високо ценим. Събрахме се към 40 души, хора от Балканка и Лидл България, както и една майка от Злокучене с двете си деца - нашите локални герои. Местните са значими за нас, тъй като живеят в региона и би трябвало да се научат да го пазят повече. Събрахме към 100 чувала хетерогенен отпадък, шишета и пликове, към мостовете на Злокучене и Драгушиново, както и на бента сред двете села. Около обяд пуснахме 10 000 балканки в реката. Уникалното на такива събития е, че хората вършат нещо дружно и усъвършенстват средата към тях. Всички се заредиха с хубава сила и ентусиазъм, макар жегата и умората.

В формалния уебсайт на съдружие " Балканка " има със фотоси и разкази от миналата акция.
  Какво следва оттук насетне? Как ще се развива самодейността?
 Следващата стъпка е план за възобновяване на нашата локална балканска пъстърва (salmo macedonicus) по природосъобразен метод. Проектът следва да започва през есента, като го приготвяме от няколко години и сме доста щастливи, че най-сетне благодарение на Лидл България пристигна и неговото време.

Този новаторски способ за зарибяване на локалните реки разрешава на рибите да се излюпват и развиват в естествена среда, с по-малко интервенция от страна на индивида. Подходът се показва във взимането на хайвер от диви риби, оплождането и връщането му в реки, където те сами да се разселят. Това е допустимо, с помощта на специфични кутии, известни като Whitlock-Vibert или бебешки ясли, които наподобяват инкубатори и разрешават на рибките естествено развиване и саморазселване. Чрез този способ целим да превърнем акциите си в още по-устойчиви, с по-малко инвазивна интервенция в екосистемите, само че в това време с повече мисъл за природата.

Снимка: Лидл

Материалът е възложен от Лидл.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР