Снимка: Ладислав Цветков, bTV Целият християнски свят очаква радостната вест

...
Снимка: Ладислав Цветков, bTV Целият християнски свят очаква радостната вест
Коментари Харесай

Християнският свят в очакване на Рождество Христово


Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Целият християнски свят чака радостната новина за раждането на Спасителя. В православните храмове се отслужват празнични литургии.

Вярващите палят свещи и насочат молитвите си пред иконите на Богородица с Младенеца.

Днес е последният ден на Рождественския пост, в който на празничната софра има нечетен брой единствено постни ястия.

Точно в среднощ всички християни ще се поздравят с "Честито Рождество Христово " – едно ново начало и вяра за всеки мирянин.

Точно в 18 ч. стартира празничната Света литургия, която се назовава утреня, в храм "Свети Александър Невски ". Тя е управлявана от патриарх Неофит в съслужение с архиереи и духовници от Софийската Света митрополия. Негово светейшество благослови православните християни и целия български народ в навечерието на Рождество Христово.



Ето какво сподели той на влизане в катедралния храм: „ Да бъдат към бъдника щастливи, честити, с религия в утрешния ден и с доста достижения в нашия живот. Трябва да помислим колкото е допустимо повече за тези, които имат потребност и които имат вяра, че ще получат положителното, което те очакват”.

Днес Светият синод обнародва и обичайното Патриаршеско и Синодално Рождественско обръщение към българския народ.

В него се споделя още: "В този свят и пресветъл ден светата Православна черква ни приканва, като подражаваме на Всещедрия и Всемилостив Бог, и ние обилно да отворим нашите сърца, и да сторим всичко, което е по силите и опциите ни, та сред нас да няма никой уединен и без вяра. "

Утре в 9:30 ч. сутринта Негово Светейшество ще оглави и празничната Рождественска литургия в храм "Свети Александър Невски ", на която са поканени всички вярващи.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР