Снимка: ФлагманДиректорът на Професионалната гимназия по туризъм Алеко Константинов в

...
Снимка: ФлагманДиректорът на Професионалната гимназия по туризъм Алеко Константинов в
Коментари Харесай

Директорът на ПГТ Алеко Константинов в Поморие: Съпричастен съм към тревогата на майката на Иван Минчев, бил е унижен

Снимка: Флагман

Директорът на Професионалната гимназия по туризъм " Алеко Константинов " в Поморие Валентин Карталов  изпрати до редакцията на Флагман.бг със своето мнение като началник на образователното заведение по отношение на зародилия случай сред възпитаници, за който през вчерашния ден ви разказахме
``
рекламаДеветокласникът Иван Минчев попадна в лапите на по-големи възпитаници от същата гимназия, които съгласно изказванията на майката - Дарина Минчева, неведнъж са тормозили и ограбвали детето. В понеделник Иван даже е бил обществено унизен, пред очите на свои съученици, младежите са свалили гащите му и са му взели парите. 
Притеснената майка незабавно алармира способените органи и  тяхната реакция не закъсня. 

Ето какво написа в писмото си до Флагман.бг дирекротът на Професионалната гимназия по туризъм " Алеко Константинов " в Поморие Валентин Карталов:

Публикуваме мнението без публицистична интервенция:

Изразявам своята изключителна угриженост във връзка на зародилия случай и съдя всякаква демонстрация на експанзия и тормоз по отношение на възпитаниците на учебното заведение ни. Професионалната гимназия постоянно е имала и има кардинална позиция във връзка с нравствените полезности и гражданското обучение на учениците и с достиженията си в районни и национални надпревари те са защитили неведнъж положителното име на учебното заведение.

Подчертавам своето откровено съпричастие към паниката на майката на ученика Иван Минчев от 9. а клас. Обяснима е прочувствената реакция на госпожа Дарина Минчева да се обърне към медии,  евентуално всеки родител на нейно място би бил податлив на сходни дейности . ЗПУО както и Правилникът на учебното заведение регистрират ролята на родителя като сътрудник в образователно –възпитателния развой. Но във връзка на посочения случай се усещам длъжен да изложа следното:

Първо,  въпросното спречкване е станало отвън територията на учебното заведение . Ученикът Иван Минчев не е потърсил помощ от преподавател, класен началник или шеф за случая. Сигнал за случилото се отвън учебното заведение получих едвам на идващия ден, 09.04.2019г., по обяд от чиновник на Отдел „ Закрила на детето ”. Веднага повиках  провинилия се възпитаник  в наличието на служителя, изслушах неговите пояснения за случилото се.  Същият не отхвърли виновността си, изрази страдание за случай а, даже потърси метод да се извини на съученика си. Иван и майка му също посетиха кабинета ми.  В рамките на 15 минути след приемането на сигнала в дирекцията се събраха представители на всички виновни институции- РУП Поморие, Детска педагогическа стая, Отдел „ Закрила на детето ”, класните ръководители на двамата възпитаници и заместник- шефът.

След разискването на  обстановката, по която не се спори, че всъщност е оскърбление на учениковата персона , аз зададох въпрос на Иван дали има различен случай на тормоз по отношение на него от страна на провинилото се момче. Иван бе безапелационен, че  това се случва за първи път. Оттук нататък с децата ще работи психолог за разрешаването на зародилата конфликтна обстановка.

Воден от тези обстоятелства, считам,че публикацията преекспонира случилото се и си служи с лексика, която не отразява правилно и обективно атмосферата в повереното ми учебно заведение. Думи като „ тайфа ”, „ оръжие ”, ”боксове ”, „ подигравка ”, ”физически и душевен тормоз ” звучат ефектно,но те се отнасят към други сфери на обществения живот. 

За жал, българското учебно заведение като цяло минава през комплициран и сложен развой и макар работата ни в посока на превъзмогване агресивното държание на учениците, сходни случаи зачестяват и в народен проект.  Не одобрявам обвиняванията в „ безусловно безхаберие ” и в безразличие на колегията по отношение на нашите възпитаници . Нито считам, че този случай е „ естествена процедура ” в професионалната гимназия.  Обвиненията за съществуване на оръжия са безпочвени и майката по никакъв метод не съумя да отбрани в наличието на всички виновни лица това свое изказване.

Трудно ми е да приема,че ръководеното от мен учебно заведение носи главната виновност. Стара истина е, че фамилията построява полезностите, а учебното заведение ги надгражда. Работата с подрастващите възпитаници е извънредно комплицирана, комплицирана и всеки педагогичен проблем е годен самичък за себе си. Подвеждането под общ знаменател на обективните и субективните компликации в нашата работа е освен обидно, само че най- дребното - едностранчиво. По всеки случай има и втора позиция, която също заслужава почитание.

Който познава от вътрешната страна просветителната система в страната, знае, че сходни произшествия в учебно заведение и отвън него е имало, има и за жал, постоянно са евентуални и вероятни . По –важното е по какъв начин ние реагираме, какви ограничения взимаме. В съответния случай следва изчерпателен разбор от страна на колегията на педагогичен съвет, работа с психолози, в допълнение активизиране на учебния координационен съвет за справяне с насилието.  Само, който е част от системата, знае какъв брой тежко се работи със актуалните възпитаници, какъв брой мъчно се ръководят техните междуличностни връзки вътре и отвън учебно заведение.  Колко е комплицирано преодоляването на психологическия климат. За някои от читателите това може да е реторика, само че за нас, работещите в системата на образованието, е обективната действителност.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: