Снимка ЕвропарламентътПредните дни не се стигна до споразумение. Ето защо

...
Снимка ЕвропарламентътПредните дни не се стигна до споразумение. Ето защо
Коментари Харесай

В Брюксел преговарят за Брекзит

Снимка Европарламентът

Предните дни не се стигна до съглашение. Ето за какво договаряния ще има и в неделя.

Преговорите за комерсиално съглашение сред Англия и Европейски Съюз ще бъдат възобновени в Брюксел - за това се договориха в едночасов телефонен диалог английският министър председател и ръководителят на Еврокомисията. Двамата водачи ще беседват още веднъж в понеделник вечерта. Британският кабинет ще поддържа премиера Борис Джонсън, в случай че той реши за нужен Брекзит без договорка, оповестява английският " Таймс ".

Преговорният развой беше блокиран в петък след несполучливо търсене на пробив по уреждането на търговски връзки в размер на един трилион $ годишно. Не е ясно до каква степен страните са подготвени на компромис по най-парливите въпроси преди крайния период 31 декември, когато изтича преходния интервал след раздялата. Без съглашение следват взаимни мита върху стоките.

Все още остават три огромни несъгласия - риболовът, гаранциите за обективна конкуренция и методите за споразумяване на бъдещи разногласия. Според източници от двете страни, огромен проблем е френското гледище за право на лов на риба в английски води.

Урсула фон дер Лайен - ръководител на Европейска комисия: Двете страни подчертаха, че съглашение е непостижимо без решение на тези три казуса. Като признаваме сериозността на разликите, ние се споразумяхме, че са нужни спомагателни старания на нашите преговорни екипи, с цел да се реши дали тези проблеми може да бъдат решени.

Борис Джонсън би трябвало да убеди последователите на Брекзит, че е постигнал бракоразвод при обещаното от него връщане на суверенитета на страната. Според Ройтерс фон дер Лайен не желае да предложи прекалено много на Лондон от страхове, че по този начин ще бъдат насърчени да изоставен и други членове на Евросъюза. Тя се нуждае от договорка, която не изолира нито една от 27-те.

Липса на съглашение ще утежни икономическата цена на пандемията от ковид и за двете страни. Времето обаче изтича. По-малко от четири седмици до края на преходния интервал всяка договорка предстои на утвърждение от парламентите на двете страни, а Еврокомисията би трябвало да получи и единодушието на 27-те страни-членки.

 
 
Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР