снимка БулфотоВсеки трети новорегистриран безработен от началото на коронакризата у

...
снимка БулфотоВсеки трети новорегистриран безработен от началото на коронакризата у
Коментари Харесай

Всеки трети новорегистриран безработен – готвач или сервитьор

снимка Булфото

Всеки трети новорегистриран незает от началото на коронакризата у нас досега е от ресторантьорството, хотелиерството или туризма. От тази сфера са общо 30,6% от входящия поток на новорегистрираните безработни в бюрата по труда, съобщи dnes.bg .

Следващият най-засегнат бранш се оказва търговията с 18,1% безработни и преработващата индустрия с 15,6 на 100, написа " Монитор ", като се базира на Агенцията по заетостта (АЗ).

От организацията предвидиха растеж на безработицата през идващите месеци.

През есента някои браншове като туризъм, поземлен и част от преработващата индустрия понижават размера си и това постанова освобождение на сезонните служащи, което неизбежно води до обичаен растеж на безработицата, обясниха специалистите от АЗ. Според оценките на организацията този сезонен растеж в интервала октомври-март се пресмята на 0,8-1,0 процентни пункта в интервали на напредък на стопанската система и 1,0-2,2 пункта в интервали на криза.

Поради съществуването на риск от втора вълна ковид и налагане на нови ограничаващи ограничения има възможност сезонният есенен растеж на записаната безработица да надвиши 1,5 пункта. Най-засегнатите браншове още веднъж се чака да бъдат ресторантьорство, търговия, превоз, просвета, спорт и развлечения, разясниха още от Агенцията по заетостта.

Във връзка с упования скок на безработицата през есенно-зимния интервал ще продължава реализирането на стратегии и ограничения за претовареност и образование, включени в Националния проект за деяние по заетостта за 2020 година, прецизираха специалистите. Те са ориентирани към неравностойните групи на пазара на труда, включително - хора с трайни увреждания, дълготрайно безработни или в предпенсионна възраст.

Чрез предоставяните преференции и стратегии работодателите могат да получат дотации както за наемане на безработни от тези групи, по този начин и за дуално образование на хора без прехранване, образование за придобиване на основни компетентности на наетия личен състав, а също и за професионално образование на безработни належащо за активността на съответното дружество.

Агенцията по заетостта дава и финансови преференции и на безработните лица, с което подтиква тяхната подвижност или предприемачество. Ще продължава поддръжката за реинтеграция в претовареност за останалите без работа вследствие от COVID-19.

Освен това посредством бюрата по труда ще продължи и насърчаването на работодателите да разкриват свободни работни места на първичния пазар на труда посредством директни контакти с работодатели и обществени сътрудници и визити на място. Чрез мобилни екипи, самодейно предложение на профили на безработни лица, персонално показване на търсещите работа от    трудов медиатор пред шеф обясниха от АЗ и прибавиха, че ще продължи и организирането на дни на работодателя и трудови тържища посредством услугите на кариерните центрове.

Агенцията по заетостта ще продължи и използването на трите последно въведени посреднически услуги " Мобилно бюро по труда ", " Консултация и менторство след започване на работа ", „ Семеен трудов съветник ”, петте усъвършенствани съществуващи услуги и стандартизираните пакети от услуги за уязвимите групи на пазара на труда.

Осигурява се профилирана поддръжка на безработните, които имат усложнен достъп до дейния пазар на труда. Ще се подчертава върху предлаганите услуги, които разрешават бърз преход към устойчива претовареност, като развиване на умения за избор на специалност, търсене на работа, показване пред шеф, основаване на личен кариерен проект от безработното лице, обясниха още от организацията. Експертите ще дават профилирани услуги чрез модул „ Личностен профил на търсещо работа лице ”.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР