Снимка: БулфотоВластта на Путин и сега е огромна, а с

...
Снимка: БулфотоВластта на Путин и сега е огромна, а с
Коментари Харесай

В Русия гласуват – ще остане ли Путин на власт до 83-годишна възраст?

Снимка: Булфото

Властта на Путин и в този момент е голяма, а с новите пълномощия ще е просто безгранична. Той ще остане президент до 83-годишна възраст и ще си обезпечи доживотен имунитет. Реформата е маскирана като обществена облага.

Русия записва по към 8000 нови инфекции с ковид дневно, само че все пак руснаците през днешния ден (25.06) ще се насочат към урните. В рамките на седем дни ще се гласоподават конституционните промени, препоръчани от Владимир Путин, написа dnes.bg.

Очаква се те да бъдат признати, въпреки че известността му в последно време спада. Въпреки това съветският президент може да разчита на поддръжка от страна на твърдите си последователи. Промените в конституцията биха разрешили на Владимир Путин да остане на власт до 2036 година, когато той ще е на 83 години, написа Дойче веле.

Според актуалните правила Путин би трябвало да се отдръпна от президентския пост през 2024 година – след два поредни мандата.

Самият той обаче няма желание да се разделя с политиката. Промените в конституцията целят да узаконят изключение, което ще важи обаче единствено за него. За всички останали бъдещи претенденти рестриктивните мерки остават. Нещо повече - те ще имат право единствено на два мандата, само че не и на два поредни мандата.

Безкрайна власт и доживотен имунитет

Русия от дълго време е президентска република, в която огромна част от властта е съсредоточена в ръцете на президента. Но след новите промени съветският президент ще получи още повече пълномощия.

В препоръчаните конституционни промени е записано, че президентът има право “да управлява цялостната работа на държавното управление ”. Така държавното управление няма да дефинира насоката на развиване на страната, а просто ще “организира работата ” в сходство с самодейностите на президента.

Президентът и отсега нататък ще има право да номинира министър-председателя. Досега кандидатурата му трябваше да бъде утвърдена от Държавната дума.

В бъдеще обаче ще има една решаваща смяна: в случай че Народното събрание три пъти отхвърли оферти от президента претендент, президентът все пак ще има право да го назначи за министър председател. Досега той беше задължен да разгласи нови избори за парламент. 

Новост е и това, че някои от министрите в бъдеще ще са персонално подчинени на президента. Улеснява се и освобождението на министър-председателя. Занапред президентът ще може да сменя единствено него, без да разпуска цялото държавно управление, както до момента.

Ако препоръчаните промени бъдат признати, президентът ще има право да става основател за освобождението на съдиите в Конституционния и Върховния съд. За задачата ще му е нужна поддръжката на Съвета на Федерацията - Горната камара на Народното събрание, само че това е чиста условност, защото президентът има право да номинира и сенатори, а седем от тях – и пожизнено.

Шефът на Кремъл има право да си подсигури и персонално пожизнено място на народен представител в Горната камара на Народното събрание. Това би му осигурило и непрекъснат депутатски имунитет,  даже и когато към този момент не е президент.

Промените оферират за всекиго по нещо

На формалния уеб страница за референдума липсва информацията, че измененията в Конституцията ще дадат на Владимир Путин правото да се кандидатира за президент и след 2024 година.

Затова пък обстойно е разказано по какъв начин конституционните промени ще донесат на руснаците по-голямо благополучие. Държавният вестник " Российская газета " приказва за " правото на обществени гаранции ", измежду които по-добрата трудова отбрана и достъпът до здравни грижи.

Обяснено е също, че конституционната промяна ще докара до увеличение на средствата за майчинството – финансовата помощ при раждането на първо дете ще към този момент в размер на близо 6000 евро. Досега такава сума се изплащаше за второ дете.

Изменението на конституцията ще регламентира и това, че минималната работна заплата не би трябвало да бъде под екзистенцминимума, който по публични данни е към 135 евро на месец.

Подкрепата на консервативния и националистически електорат ще се търси и посредством опазване на " обичайните фамилни полезности ". Предвидено е да вземем за пример бракът да се схваща единствено като „ съюз сред мъж и жена ". Децата са оповестени за главен приоритет на държавната политика и би трябвало да бъдат възпитани „ патриотично “. Руският език също ще бъде обезпечен в Конституцията като формален държавен език.

Промени в връзките на Русия към Запада

Новата конституция би трябвало да пази Русия от " нездравословни " решения на интернационалните съдилища. Международното право няма да се ползва, в случай че съветският Конституционен съд реши, че то влиза в несъгласие с националното законодателство. Какво значи това?

Срещу Москва има обвинявания за свалянето на малайзийския “Боинг ” с 298 пасажери над Украйна, което стана през 2014 година. Повечето от починалите са от Нидерландия. В момента тече углавен развой в Хага против четирима обвинени, трима от които - руснаци. И в Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) е подадена гражданска тъжба против Русия. Ако конституционната промяна бъде призната, Русия към този момент няма да признава такива решения. Руските жители обаче към този момент ще запазят опцията да се обръщат към Европейски съд по правата на човека.
 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР