Снимка: БулфотоТомислав Дончев си позволи остра атака срещу президента Румен

...
Снимка: БулфотоТомислав Дончев си позволи остра атака срещу президента Румен
Коментари Харесай

Томислав Дончев: За г-н президента ние сме като котката на Шрьодингер

Снимка: Булфото

Томислав Дончев си разреши остра офанзива против президента Румен Радев. Поводът вицепремиерът да изригне е изказване на Радев за държавния бюджет, който е широко обсъждана тематика в последните дни.

Имаме неповторим късмет за институционален спор върху един от най-важните закони - този за държавния бюджет, с може би най-ключовата политическа фигура в страната, тази на президента. От през днешния ден имаме устния му коментар за бюджета и ние не можем да пропуснем мотива да участваме в този спор. Този спор в най-малко толкоз значим, колкото дебата в залата на Народното събрание. В квантовата физика има един прочут конвенционален опит, наименуван " котката на Шрьодингер " - това е логическа нереалност, котката е по едно и също време жива и мъртва. Ние се намираме в сходна обстановка, тъй като в случай че следваме апелите и рекомендациите на господин президента, това, което вършим, явно е по едно и също време вярно и погрешно, каза на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът Томислав Дончев, съобщи кореспондент на .

Нашата народна власт има - като стартираме от политическата дислексия и стигнем до политическата амнезия. Много постоянно се случва даден политически представител самичък да не помни какво е споделил преди няколко месеца. Ако се върнем към април месец тази година, призивите на президента бяха за повече ограничения и повече подпомагане от страна на страната – и на хората, и на фирмите, и на ангажираните държавни чиновници. Ето ги ограниченията в бюджета за 20201 г. - 1,647 милиарда лв. ограничения за поддръжка на домакинствата, 577 млн. лв. ограничения в подкрепа на бизнеса, 749 млн. лв. ограничения за органите на държавното ръководство, натоварени с действия по преодоляване на пандемията. Всичко това е без 1 милиарда препрограмирани средства от оперативните стратегии, които се разходват през 2021 година, съобщи Дончев.

Кога бъркаме – в този момент, когато изпълняваме апела от пролетта за още и още ограничения в поддръжка на всички и какво конюнктурно, предизборно или разоряващо има в изброеното? В тежки времена, когато се натрупат пандемична, обществена и икономическа рецесия, единственият, който може да помогне, е страната. И страната си влиза в тази функционалност. Празим всичко допустимо ограниченията да са бързи, да са фокусирани и да стигат до всеки. Най-безспорни са ограниченията,които стигат до всеки. Много ми хареса думата " разоряващ ". Бърза информация демонстрира, че и към сегашния миг, след тегления дълг даже и съотношението сред външния дълг и брутния вътрешен артикул е 23,5%, под 1/4, с което България продължава да бъде измежду първенците с с най-нисък дълг измежду страните членки, уточни вицепремиерът.

Голяма част от ограниченията – и спомагателните 50 лв. към пенсиите, и детските надбавки имат антикризисен темперамент. Докато трае това държавно управление, тези ограничения са разчетени и за тях има средства. Ние не сме натоварили последващи държавни управления, подчерта Томислав Дончев.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР