Снимка: БулфотоСмятам, че европейската сигурност и отбрана са абсолютен приоритет,

...
Снимка: БулфотоСмятам, че европейската сигурност и отбрана са абсолютен приоритет,
Коментари Харесай

Румен Радев: Последното нещо, което може да се намали, са средствата за кохезия

Снимка: Булфото

Смятам, че европейската сигурност и защита са безспорен приоритет, само че без кохезия, без действителна конвергенция рискуваме да се задълбочи разделянето вътре в Европа. А това е неприемливо, тъй като в такава обстановка защитата и сигурността губят своя смисъл. Това разяснява президентът Румен Радев в отговор на въпрос на конференция с австрийския си сътрудник Александър ван дер Белен, който е на публично посещаване в България, написа novini.bg.

Затова България е на позиции, че последното нещо, което може да се понижи, това са средствата за кохезия, съобщи президентът Радев на въпрос за идеята на Европейска комисия за идващия финансов интервал да се усилят средствата за сигурността и да се понижат за кохезия и земеделие.

Държавният глава разяснява и тематиката за присъединението на страните от Западните Балкани към Европейския съюз. Сърбия и Черна гора са страните, които са на първо време на челно място за влизане в Европейски Съюз. Преговорите към този момент са в вероятност за 2025 година - много амбициозна цел, само че и не невъзможна. Но това зависи от тяхна страна – би трябвало да се изчистят проблемите сред Сърбия и Косово, както и всички гранични разногласия да бъдат решени. Следващите стъпки идват с Македония и Албания – въпросът е по кое време ще стартират договарянията с тях, сподели Радев. Той посочи, че чака от срещата на върха в България през май прогрес в тази посока.

Не желая да планувам съответни дати и периоди, най-важното е да се работи за ясна европейска вероятност пред Западните Балкани и считам, че българското държавно управление се оправя извънредно добре. Дадохме един брилянтен образец за това по какъв начин би трябвало да си сътрудничим и по какъв начин бихме могли да забравим неприятните образци от нашето общо минало и да даваме добър образец на останалите страни в района. Защото не трябва да вкарваме вътрешните си проблеми в Европа, уточни президентът.

По думите му България е в авангарда на общата европейска политика във връзка с Русия. Радвам се, че България е в авангарда на общата европейска политика във връзка с Русия. С визитата ми в Русия през втората половина на май и с визитата на френския президент Макрон, съвсем по същото време, ние организираме единна европейска политика във връзка с Русия. Целта е да се търсят всички благоприятни условия за открит разговор и за планове от взаимна полза,подчерта Радев.

Държавният глава разяснява и тематиката за сигурността на Европа. Имаме сега доста невисок миграционен напън на нашите граници, работим доста добре с Турция, само че мисля, че Европа би трябвало да бъде доста по-ефективна и решителна що се отнася до рецесията с мигрантите. Трябва да участваме доста повече и да подкрепяме родните страни на тези мигранти, с цел да могат тези страни да се развиват – би трябвало да подкрепим здравните им системи, системите на обучение и така нататък Ще има съществено нарастване на бюджета за защита на границите и се веселя, че има такова решение на европейско равнище. Освен това общата европейска политика за леговище би трябвало да бъде придвижена напред. Румен Радев още веднъж акцентира, че Европейският съюз би трябвало да се ангажира доста по-сериозно в връзката със страните, от където идват търсещите леговище емигранти.

Оценяваме напъните на България за опазването на външната граница и се надяваме те да получат своето самопризнание с влизане в Шенген. Това сподели президентът на Австрия Александър Ван дер Белен по време на конференция след срещата с българския президент Румен Радев.

Независимо от това че и двамата сме от относително малко време на нашите постове, към този момент неведнъж сме се срещали и срещите ни са били извънредно приятни. Нашите две страни имат ужасно доста близости като почти идентичната ни величина, само че нашите планини са малко по-високи. България си има море, ние пък малко повече ски лифтове, сподели Ван дер Белен. Той уточни, че целите на двете страни са съвсем идентични.

Що се отнася до тактиката за Западните Балкани се надявам срещата на върха, която ще се организира през май в България, ще способства за прогрес в тази посока. Що се отнася до приемането на България в Шенгенското пространство - оценяваме напъните на страната за опазването на външната граница на Европейския съюз и се надяваме, че те ще получат своето самопризнание. Президентът Радев приказва за това, че статистически Австрия е вторият вложител в България. И желая да кажа, че нашият ангажимент в България що се отнася до вложенията е извънредно сериозен и доста се грижим за това чиновниците, които работят тук в австрийски компании, да бъдат доста добре обучавани. Защото те са пристигнали тук, с цел да останат – компаниите ни влагат в хората, а освен в своите компании. По отношение на културата имаме също добър продан. Днес следобяд ще поставим началото на нов австрийско-български план – този на Бронзовата къща. Освен това съм доста заинтригуван да посетя и Пловдив, който ще е Европейска столица на културата. Ще отидем и в Русе, а това е родният град на Елиас Канети – той е австриец, само че от български генезис. Това също е една доста мощна връзка, разяснява австрийският президент.

С България имаме доста близка позиция по отношение на Русия, би трябвало да поддържаме връзките и разговора, съобщи Александър Ван дер Белен.

Той уточни, че в диалога през днешния ден са били наранени разнообразни външнополитически тематики, които касаят и двете страни. За нас изключително значимо значение имат обстановката в Турция и нашите връзки с Русия. Нашата позиция е доста близка до позицията на България - мисля, че е належащо освен да продължим дипломацията на визитите, само че и разговора с Русия, съобщи Ван дер Белен.

Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз сега получава доста положително самопризнание - България съумя да завърши огромна част от задачите, които си беше сложила. Ние ще го поемем през средата на тази година и ще продължим и договарянията за Брекзит в една доста сериозна тяхна фаза. Ще продължим и договарянията за Многогодишната финансова рамка на бю джета на Европейски Съюз.Така че мога да кажа, че нашите взаимоотношения с България за отлични. Но и имаме още капацитет за развиване – радваме се на всеки екскурзиант от България, който посещава Австрия. Така че желая да поздравя страната ви с доста сполучливото председателство. Убеден съм, че ще имаме сполучливо предаване на председателството на Австрия, сподели още президентът на Австрия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР