Снимка БулфотоСлед освобождението на Мосул и Ракка – основните бастиони

...
Снимка БулфотоСлед освобождението на Мосул и Ракка – основните бастиони
Коментари Харесай

Проф.Чуков: Вероятно терористът е искал да се насочи към Северна Европа

Снимка Булфото

След освобождението на Мосул и Ракка – главните бастиони на „ Ислямска страна в Ирак и Сирия ”, се заприказва, че всеобщо задграничните бойци ще се връщат в родните си страни, заяви Нова тв.

Може ли да се допусна, че карцерът на мароканец от ИДИЛ на българска територия, е доказателство за това? Според проф. Владимир Чуков прави усещане, че арестуваният е не пристигнал не просто от Сирия, а от Маядин – последната столица на терористите в страната, което бе завладяна от сирийските сили дни след Ракка.

Около два % от територията на Сирия се управляват към момента от групировката, и макар че хиляди бойци са напуснали страната, доста спящи кафези към момента остават в нея, сподели проф. Чуков. Огромната част от тях са чужденци – хора от Северна Африка, някогашните руски републики, а също по този начин и европейци.

„ Предполагам, че това лице е част от мароканския контингент, който изобщо не е дребен ”, сподели Чуков.

„ Това са почти 900 индивида, от които 500 са убити, а към 200 са се отдръпнали от Сирия и нямат ни минимум желание да се връщат в Мароко ”, тъй като мароканското кралство е една от най-ефективните в битката против тероризма страни, съобщи той.

„ От Ракка в Маядин се придвижиха най-лоялните, най-опитните, най-тренираните бойци на ИДИЛ и този човек, по този начин както излезе неговият профил, е може би част от този контингент ”, сподели Чуков.

Според арабиста, България е по-скоро директна страна за бойците на ИДИЛ и други групировки.  Той сподели, че съгласно информация от иракските служби, ИДИЛ има 33 клона във тип на спящи кафези в Ирак, а с изключение на тях и още два отвън страната – в Турция и най-вероятно Швеция.

„ Вероятно този човек от Сирия през Турция е желал да се насочи към Северна Европа ”, добави той.

„ Това, което следим тук в България, е всекидневие в Турция ”, акцентира той. Проф. Чуков добави, че най-вероятно терористът, който българските управляващи заловиха се е употребявал един от хилядите откраднати паспорти на елементарни сирийски жители.

„ Нашата страна продължава да бъде кулоар, само че това не значи, че те незабавно идват и отпътуват ”, приключи той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР