Снимка БулфотоСлед нашествието от кърлежи в Пловдив, в града вече

...
Снимка БулфотоСлед нашествието от кърлежи в Пловдив, в града вече
Коментари Харесай

Очаквано! Първи случай на марсилска треска в Пловдив, след нашествието от кърлежи в града

Снимка Булфото

След нашествието от кърлежи в Пловдив, в града към този момент има случай на болен от смъртоностната марсилска тресчица, заяви trafficnews.bg .

След затишието сред 12 и 18 юли, когато нямаше ухапан пловдивчанин от кърлеж, РЗИ регистрира нова вълна от потърпевши. През последната седмица трима души от града под тепетата са намерили от кръвосмучещите инсекти по себе си. Всички са от регионалния град. Един от ухапаните е развил марсилска тресчица. 

Заразеният е приет в болница. От сводката на  РЗИ излиза наяве, че за посочения интервал, са установени три случая на захапани от кърлежи, които са главен източник на двете рискови болести - Марсилска тресчица и Лаймска болест.

През миналата седмица в Пловдив и региона са регистрирани 68 случая на чревни инфекции.  Девет души са се заразили с варицела, един със скарлатина и един с вирусен хепатит. 



Тази година жители алармират за същинска напаст от извънредно рисковите паразити,  които са плъзнали из зелените площи. След разходка на домашния си любим в квартал „ Христо Смирненски ” в пловдивския регион „ Западен ”, единствено преди седмица млад пловдивчанин идвадил над 30 кърлежа по кучето си.

От „ Дезинфекционна станция ” споделиха, че тази година има голям проблем с координацията с „ Паркове и градини ”, които би трябвало да поддържа зелените площи.„ Ако тревата е над 10 см и да пръскаме няма никакъв резултат.  Инсектицидите не доближават до почвата " разясняват от службата. 

В същото време шефът на „ Паркове и градини ” Стоян Алексиев непрестанно се оправдава, че поради ниските заплати и многото работа, от ОП-то не могат да си намерят косачи. Така, до момента в който двете общински предприятия си трансферират топката, зелените площи в Пловдив бъка от гадините. А резултатите са налице!

Марсилска тресчица

Марсилската тресчица е остро инфекциозно заболяванe. Източник и контейнер на инфекцията в природата са кърлежите, главно Rhipicephalus sanguineus. Инфекцията циркулира измежду диви гризачи и други животни (например кучета). Човек се заразява при захапване от възпален кърлеж От това следват проваляне на централната нервна система, храносмилателния тракт, бъбреците, панкреаса, сърцето, белите дробове, черния дроб, кожата. 

аболяването стартира с ненадейно увреждане на общото положение - повишение на температурата - 38-39 градуса, мускулни и ставни болки, втрисане, изнемощялост. Открива се присъщия примитивен афект - tache noire, черно леке След няколко дни се появява обрив, който се разгръща по лицето и цялото тяло, в това число дланите и стъпалата. Обривът се задържа към 10 дни. При обзор се открива наедрял черен. На мястото на кожните обриви, след излекуване, остават кафеникави пигментации. Заболяването минава за 10-14 дни. Понякога протича тежко и се развиват признаци от страна на разнообразни органи. Може да се засегне сърдечно-съдовата система с прояви на ритъмно-проводни нарушавания, миокардит и перикардит; храносмилателният тракт - диария, повръщане; бъбреците - остра бъбречна непълнота и т.н. 

Как се маха кърлеж?

Кърлежът не се маже с олио, не се гори с цигара, не се върти наляво или надясно – това сподели доктор Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център за заразни и паразитни заболявания.

Кърлежи се вадят извънредно деликатно, като е значимо да бъде извадено и хоботчето. Това се случва с премерена мощ и единствено перпендикулярно на кожата.

Ако хоботчето остане в кожата, то може да бъде извадено с игла. Най- добре е при положение на захапване да потърсите лекарска помощ. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР