снимка БулфотоС глосовете на ДПС и новите партии беше прието

...
снимка БулфотоС глосовете на ДПС и новите партии беше прието
Коментари Харесай

ДПС и новите партии приеха: Отпада ограничението за броя на секциите извън ЕС

снимка Булфото

С глосовете на Движение за права и свободи и новите партии беше признато премахването на броя на секциите в страните отвън Европейски Съюз. 

С измененията, признати през днешния ден на второ четене в Народното събрание, от Изборния кодекс към този момент отпада ограничаването за броя на секциите в страните отвън Европейския съюз. От друга страна в края на изборния ден преброяването на гласовете в секциите ще става под видеонаблюдение, с цел да се понижат опитите за замяна на вота. 

Един от главните противоречиви моменти беше във връзка със секциите в чужбина и за състава на ЦИК, съобщи.

Дебатът към предлагането за отпадане на ограничаването за броя на секциите се завъртя към това дали се подсигуряват правата на всички български жители – тук и зад граница, дали ще има въздействие върху изборния развой от Турция и „ кои българи са по-големи българи “.

Според Велизар Енчев (БСП) отпадането на ограничаването ще разреши Анкара да е брокер в идващия парламент и ще даде „ безотговорно право на Ердоган да дефинира броя на секциите и да кадрува в пленарна зала “.

Тошко Йорданов от „ ИТН “ (ИТН) употребява трибуната, с цел да се обърне към българските жители зад граница с думите, че в Народно събрание няма мисъл за тях, а двуличие, което ще видят от ГЕРБ и Българска социалистическа партия.

Арман Бабикян (ИСМВ) на собствен ред съобщи, че не може съгласно вътрешната политика в една страна, Народното събрание да лимитира правата на българските жители зад граница. „ Ако в една африканска страна ядат хора, ние ще забраним ли на нашите сънародници там да гласоподават “, риторично попита той.

Председателят на Народно събрание Ива Митева (ИТН) подсети на ГЕРБ, че те вкараха наложително гласоподаване като в същото време ограничиха броя на изборните секции. Тя посочи, че до момента в който не се вкара гласоподаване по пощата, не може да има никакви ограничавания.

„ Дами и господа депутати, позор ме е от вас. В демократичната просвета няма място за дискриминация. Нима са по-малко българи българите в Турция, Израел и Америка. Нашите съграждани са най-големият вложител в България, а са навънка, тъй като не можеха да намерят тука място да изхранват фамилиите си. Хората пътуваха по хиляда километри да пътуват„, разгласи Мика Зайкова (ИНТ).

Вежди Рашидов (ГЕРБ) раздели българите тук и отвън България. По думите му би трябвало да се разпореждат българите, които носят тежкия труд тук и заплащат налози. „ Тези, които живеят извън, не ми се коства обикновено да дефинират живота ми тук. Спрете с това, че някой ден ще се върнат. От хубавото никой няма да се върне. Моите внучки в никакъв случай няма да се върнат от Австрия, тъй като животът там е по-подреден. Ние ще се оправяме тук сами “, сподели Рашидов.

Промяната в ИК мина на косъм – 117 депутати я поддържаха, осем от ГЕРБ се въздържаха, а останалите от партията и всички от Българска социалистическа партия се въздържаха.

Да има видеонаблюдение при отчитането на изборните резултати, взеха решение още депутатите. ЦИК ще дефинира изискванията и реда за реализирането му, а техническото обезпечаване ще се прави от Министерския съвет. За видеонаблюдението ще се употребяват камерите в учебните заведения, а секционните комисии ще би трябвало да предават в районните записите.

Спор имаше и във връзка с предлагането да се понижи съставът на ЦИК от 20 на 15 души, в това число ръководител и негов заместител. Идеята е членовете на ЦИК да се оферират единствено от партиите в Народното събрание, а не и от тези в Европейския парламент.

В пленарна зала бяха отправени рецензии към ГЕРБ, че сегашният състав на комисията разрешава пропаганда на премиера в оставка Бойко Борисов от джипа. От Движение за права и свободи пък обявиха, че един от членовете на ЦИК от квотата на патриотите е в несъответственост и макар че в предишния парламент са подавали нееднократно сигнали за това, някогашната председателка на Народно събрание Цвета Караянчева не е реагирала. От придвижването обявиха, че ще поддържат предлагането за понижаване на състава на ЦИК, тъй като въведеният от ГЕРБ механизъм – съставът ѝ да се уголемява, в случай че в Народното събрание влязат други партии, не е работещ. Така в един миг членовете на комисията могат да станат повече от депутатите, по думите на Хамид Хамид.

Предложението беше признато със 155 гласа „ за “, 72 „ срещу “ и двама въздържали се.

Според признатите текстове в ЦИК ще влязат представители на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, както и на новите партии „ ИТН “, „ Демократична България “ и „ Изправи се! Мутри вън “. От комисията отпадат представителите на Вътрешна македонска революционна организация. Членовете на ЦИК ще се оферират от Народното събрание, както е в този момент, и ще се назначават с декрет на президента, като и сега това е по този начин за част от тях.

Иначе консултациите и процедурата по чуването на претендентите ще се развива пред президента.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР