Снимка: БулфотоРуски служители и православната църква на страната призоваха за

...
Снимка: БулфотоРуски служители и православната църква на страната призоваха за
Коментари Харесай

Москва предупреждава Турция да внимава със Света София

Снимка: Булфото

Руски чиновници и православната черква на страната приканиха за нерешителност поради апелите в Турция за смяна на статута на „ Света София “, историческата някогашна катедрала в Истанбул, съобщи БГНЕС.

Върховният съд в Турция разисква дали едно от архитектурните чудеса на света може да се трансформира в джамия, ход, който може да разпали напрежение със Запада и християнската общественост. Очаква се решението за настоящия музей да бъде взето в околните дни.

Главата на Руската православна черква патриарх Кирил съобщи, че е „ мощно угрижен “ от ходовете на управляващите в Анкара, описвайки „ Света София “ като „ един от най-големите монументи на християнската просвета “.

" Заплаха за „ Света София “ е опасност за цялата християнска цивилизация, а затова и за нашата нематериалност и история ", се споделя в изказване на съветския патриарх.

„ И до през днешния ден за всеки съветски православен човек „ Света София “ е велика християнска реликва “, сподели той и прикани турското държавно управление да внимава.

Той сподели, че смяната на сегашния безпристрастен статус на историческата постройка ще аргументи " дълбока болежка " измежду съветския народ.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че бъдещето на историческия обект е вътрешен турски въпрос, само че добави, че се надява статутът на „ Света София “ като международно завещание да бъде „ регистриран “.

Той сподели, че някогашната катедрала е " международен шедьовър ", който има " свещена стойност " за руснаците.

Заместник-министърът на външните работи Сергей Вершинин съобщи пред кореспонденти, че Русия се надява " световното значение на обекта да бъде взето поради ".

„ Света София “ е издигната за първи път като катедрала в християнската Византийска империя през шести век, само че е превърната в джамия след османското завземане на Константинопол през 1453 година.

Преобразуването й в музей беше основна промяна на пост-османските турски управляващи при създателя на актуалната република Мустафа Кемал Ататюрк.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР