снимка БулфотоРекордьорът по заетост в страната е област Велико Търново.

...
снимка БулфотоРекордьорът по заетост в страната е област Велико Търново.
Коментари Харесай

Специалист: Вирусът ни вкара в тежка рецесия

снимка Булфото

Рекордьорът по претовареност в страната е област Велико Търново. Там 79% от хората са заети. На последващо място е  столицата - 78%. В множеството области са били изгубени двойно или тройно повече работни места още по време на първата вълна на затваряне предходната пролет, за разлика от декемврийската, разяснява икономистът Петър Ганев, старши откривател в Института за пазарна стопанска система (ИПИ), съобщи .

Днес ИПИ показва обичайното си годишно проучване на общественото и икономическото положение на областите в България " Регионални профили 2020 ".

Три са главните направления в разбора на районните профили - по какъв начин стоят в навечерието на пандемията, ударът на рецесията и вероятността, посни Ганев пред БНР.

Индустрията и цифровите услуги на всички места бележат напредък, регистрират откривателите. Велико Търново, Габрово и Русе са области, които се подреждат незабавно след огромните София, Пловдив и Варна в напъните си да притеглят компании в цифровата сфера.

Пътят напред и към растежа няма да пристигна от ограниченията на държавното управление или от съответни принадлежности. Той ще пристигна от смяната в частния бранш, търсенето на по-висока добавена стойност, навлизането на цифровите услуги, което носи огромната динамичност. Това е развой, който върви отвън държавните институции. Те могат да се пробват да оказват помощ, сподели още икономистът.

По думие му несъмнено Covid-19 обърна траекторията – той ни вкара от възходяща траектория в криза и то в дълбока криза, от която надалеч не сме излезли, а най-вероятно през цялата тази година няма да излезем.

Дългосрочната траектория на развиване на районите обаче съгласно ИПИ се резервира, акцентира Петър Ганев.

" В момента, в който има опция за отпушване на икономическата интензивност, вероятностите пред районите остават. В момента всички общини възнамеряват своите основни планове за 2021 – 2027 година. Навлизат доста европейски принадлежности, какъвто е Планът за възобновяване и резистентност, в който има много ориентирани пари към районите ", изясни той.

В годината на коронакриза мъчно може да има бяла лястовица, съобщи още Петър Ганев.

" Силните центрове са тези, които трансформират картата. Въпросът е какъв брой такива биха се появили, включително и на север и какъв брой такива биха разочаровали. Ето, Плевен е един от градовете измежду най-големите в страната, най-големият близо в посока северозапад, само че там трендовете не са толкоз позитивни, демографията също е доста отрицателна и не съумява да " тежи " на картата по метода, по който един Пловдив го прави на юг ", даде образец икономистът.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР