Снимка: БулфотоПризовки и наказателни постановления ще влизат в сила, ако

...
Снимка: БулфотоПризовки и наказателни постановления ще влизат в сила, ако
Коментари Харесай

Важно за шофьорите! Нова промяна за известията за глобите и срока за плащането им

Снимка: Булфото

Призовки и наказателни постановления ще влизат в действие, в случай че бъдат залепени на входната врата на дома или офиса на нарушителя и 7 дни той не реагира. Това планува една от многото промени в Закона з а административните нарушавания и санкции (ЗАНН), оповестени за публично разискване. Ако правилото влезе в действие, според него ще могат се лепят и известията за електронни фишове на КАТ с санкции за превишена скорост, написа „ Труд “.

В момента те се връчват персонално от чиновници на Министерство на вътрешните работи с таблети на пътя, по пощальон или по пощата с противоположна квитанция, само че постоянно не стигат до притежателя на автомобила, сниман с камери.

Промените в Закон за административните нарушения и наказания плануват всеки жител да показва по едно и също време и непрекъснат, и сегашен адрес. Призоваването може да става и по месторабота.

Създава се и опция на хората и компаниите да посочат, че желаят наказателните им постановления да бъдат изпращани до личен профил, регистриран в осведомителната система за несъмнено електронно връчване на Единния портал за достъп до административни услуги по Закона за електронно ръководство.

“Честитките ” могат да се връчват от чиновник на институцията, съставила акта, или да се изпращат с противоположна квитанция посредством компания, лицензирана за пощенски услуги.

Връчителят би трябвало да съблюдава няколко условия. Ако известието е за физическо лице, призовкарят би трябвало да посети два пъти сегашния му адрес, като единият път е наложително в почивен ден. В случай, че не го е разкрил, следва да направи едно посещаване на непрекъснатия му адрес и едно на адреса по месторабота. Ако носи уведомление за едноличен търговец, юридически лица и неперсонифицирани сдружения, би трябвало да направи две визити на адреса на ръководство през 7 дни в работно време.

Едва тогава “честитката ” може да се залепи на входната врата, като за визитите и самото залепване се прави протокол, а за дата на връчване се смята тази на последното посещаване на адреса. Тези правила по Закон за административните нарушения и наказания обаче ще се ползват в случаите, когато със специфичен закон не е очакван различен ред за връчване.

Друга от предлаганите промени в Закон за административните нарушения и наказания за първи път предлага правилник за възнаграждение на заплащане на един юрист или юрист при положение, че атакуваното с техни услуги наказателното разпореждане бъде анулирано от съда. Сумата ще е за сметка на бюджета на органа, издал анулирания акт в размер, избран от съда.

Ако заплатеното заплащане за юрист е прекалено съгласно действителната правна и фактическа трудност на делото, съдът може по искане на насрещната страна да присъди по-нисък размер на разноските в тази им част, само че не по-малко от минимално избрания размер в Закона за адвокатурата.

Подготвя се е въвеждане в Закон за административните нарушения и наказания на кратко правосъдно произвеждане в случаи, че наказателното разпореждане е обжалвано единствено в частта за типа или размера на административното наказване и нарушителят признава обстоятелствата, изложени в наказателното разпореждане и е склонен да не се събират още доказателства.

В плана за промени в Закон за административните нарушения и наказания се позволява съглашение сред наказващия орган и нарушителя. При такава случаи размерът на санкцията се дефинира на 80% от минимума. Например – в случай че наказването по закон е от 100 до 300 лева, сумата следва да е 80 лева, като се уточни и какъв е размерът без съглашение – да речем 200 лева, обясниха адвокати. Нарушителят се задължава да не апелира и да заплати в 14-дневен период. Ако не се издължи, тогава съглашението не влиза в действие и той ще дължи избраните 200 лв..

Споразумение не може да се подписа, в случай че в едногодишен период прегрешилият е осъден за същото действие, в случай че то съставлява закононарушение – да вземем за пример шофиране с над 1,2 промила алкохол.

Промените в Закон за административните нарушения и наказания включват и по-общо предписание за заплащане на 80% от санкцията при положение, че в 14-дневен период тя не е обжалвана и е издължена. В момента такова се ползва за електронните фишове на КАТ, които до 2 седмици се заплащат на 70% от избраната санкция по Закона за придвижване по пътищата.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР