Снимка БулфотоПрез 2020-та година България заедно със Северна Македония за

...
Снимка БулфотоПрез 2020-та година България заедно със Северна Македония за
Коментари Харесай

България и Северна Македония председателстват Берлинския процес

Снимка Булфото

През 2020-та година България дружно със Северна Македония за първи път ръководи Берлинския развой за съдействие със страните от Западните Балкани.

Съвместното председателство е резултат от напъните на София и Скопие за решение на двустранните разногласия, раздиращи Балканите от десетилетия, съобщи министър председателят Бойко Борисов на срещата на върха на Берлинския развой в Познан. За първи път отпред на самодейността застава и страна-кандидат за участие, написа вести.бг.

Кулминацията на взаимното председателство ще бъде среща на върха през юли, проведена взаимно от Скопие и София.

Берлинският развой е основан през 2014-та по самодейност на Германия във време на отмалялост от разширението както в Европейския съюз, по този начин и в страните от Западните Балкани, предава БНР. В района се появиха нови играчи като Русия и Китай, а задачата на самодейността е да пази европейската переспектива жива с насърчаване на районното съдействие. Министърът на външните работи Екатерина Захариева:

„ Същественото в Берлинския развой е да надгражда механизмите, които има по разширение - с включване на гражданското общество, на младежите, на бизнеса, на учените, с доста мощни заявления за сдобряване “.

През юли страната ни стана непрекъснат член на Берлинския развой, паралелно с Австрия, Хърватия, Франция, Германия, Италия, Словения и Англия, а единствено година по-късно ние заставаме отпред на самодейността дружно със Северна Македония. Зоран Заев съобщи:

„ Искрено се веселя, че с моя другар и сътрудник Бойко Борисов дружно ще ги причакаме всички водачи на Берлинския развой и ще въведем нова процедура на взаимно председателстване “.

Мирът, религиозната приемливост, битката против проведената престъпност - това уточни като цели за района Бойко Борисов и предложи за взаимното председателство:

“Да вкараме и екологията и всичко, което може да опази природата на Западните Балкани “.

И както в Триест през 2017-та на България още веднъж се отрежда ролята да съживява европейската фантазия за страните от Западните Балкани, откакто Северна Македония и Албания бяха попарени от Франция и не получиха през октомври дата за начало на договаряния за участие.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР