Снимка БулфотоПредложението първият ден от болничните да не се плаща

...
Снимка БулфотоПредложението първият ден от болничните да не се плаща
Коментари Харесай

Хасан Адемов: Наказват работниците с първият ден от болничните заради увеличението на пенсиите

Снимка Булфото

Предложението първият ден от болничните да не се заплаща от работодателя е направено по един незадоволително законен метод. Това съобщи пред bTV ръководителят на Социалната комисия в Народното събрание Хасан Адемов, съобщи nakratko.bg .

По негови думи се остава с усещането, че се заобикаля както Министерския съвет, по този начин и Тристранния съвет, защото там въпросът изобщо не е бил обсъждан. Адемов акцентира, че предложението се появило " от нищото ".

Той подсети, че темата е още от 2010 година, когато по предложение на някогашния финансов министър Симеон Дянков като антикризисна мярка работодателите са почнали да заплащат първите три дни от болничните.

Адемов посочи, че причините на тези, които са предложили смяната, е, че ще има споделяна на отговорност сред служащи, работодатели и Национален осигурителен институт. Той обаче изрази мнение, че проблемът е в контрола.

Свидетели сме на обстановка, която основава удобна среда за разгръщането на подправените болнични, тъй като този, който събира осигурителните вноски, е Национален осигурителен институт, а този който издава болничните, е зависещ на Министерството на здравеопазването - отговорността е разграничена и това затруднява контрола, разяснява Адемов.

Той бе безапелационен, че неналичието на ефикасен надзор не може да се трансферира като отговорност на служащи и служители и подсети, че за разлика от работодателите, които няма по какъв начин да управляват всеки чиновник, тези, които издават болничните, могат да бъдат следени - има Национална здравна ревизия, НЗОК и медицински одит.

" Остава блудкаво усещане, че става въпрос за пазарлък. Част от съдружните сътрудници взеха решение че трябва минималната пенсия за застрахователен стаж да стане 250 лева и се търсеше опция за компенсиране на този разход. После обаче се отхвърлиха от това и стана една мелодрама ", изясни обстановката Адемов.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести ``

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР