Снимка БулфотоОнлайн търговците имат девет месеца, за да адаптират платформите

...
Снимка БулфотоОнлайн търговците имат девет месеца, за да адаптират платформите
Коментари Харесай

Само след няколко месеца! Пазаруването в интернет вече няма да е същото! Всичко се променя! Вече ще можем

Снимка Булфото

Онлайн търговците имат девет месеца, с цел да приспособяват платформите да обслужват при идентични условия локални купувачи и клиенти от други страни в Европейския съюз. Това са следствията от премахнатите вчера от Европейския парламент рестриктивните мерки за трансгранично извършване на покупки в интернет.

Досега в избрани платформи потребителите бяха с блокиран достъп или пренасочвани към други уеб сайтове.

Иван Миланов да вземем за пример опитал да купи ортопедична възглавница от Обединеното кралство. Първоначално покупката била невъзможна от България, а в този момент е налична, само че на доста висока цена за доставка, заяви bTV.

„ Ако съм във Англия и си го поръчам, доставката е безвъзмездна в границите на един ден, в случай че си го поръчам до България доставката беше 50 паунда за нещо, което коства 20 “, споделя той.

63% от уеб страниците в Европейския съюз не дават опция на потребителите да пазарят от друга европейска страна.

„ С новите правила всеки консуматор ще може да си купи артикул или услуга от уебсайт, където за него е най-изгодно “, изясни еврокомисарят Ева Майдел.

Геоблокирането е най-разпространено при домакинските електроуреди. Досега това се заобикаляше от нашите консуматори с поръчка на различен адрес в Европа и доставка с дребна куриерска компания.

„ Но е огромна занимавка и до известна степен е риск – губят се доста нещата “, споделя Миланов.

У нас през миналата година онлайн най-вече са се купували артикули за бита. Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) ще следи дали се съблюдава новият правилник за равни условия на извършване на покупки.

„ Ако български консуматори имат проблем с това, че задграничен търговец не съблюдава регламента за възбрана на геоблокрането, тогава ние можем да помогнем през Европейския център за отбрана на потребителите. Тогава съответния народен орган в страната, в която е позициониран търговецът, ще може да предприеме съответните дейности “, изясни шефът на КЗП Димитър Маргаритов.

Новите правила ще бъдат използвани преди края на 2018 година и няма да включват начисляване на такси съгласно платежния инструмент.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР