Снимка: БулфотоЛидерът на партия Нормална държава Георги Кадиев направи нов

...
Снимка: БулфотоЛидерът на партия Нормална държава Георги Кадиев направи нов
Коментари Харесай

Кадиев за Спецов: Отговорността е само морална. Фирмата е продадена, за да се избегне плащане на данъчни задължения

Снимка: Булфото

Лидерът на партия " Нормална страна " Георги Кадиев направи нов коментар по отношение на поисканата от него през вчерашния ден оставка на новия началник на Национална агенция за приходите Румен Спецов. Причината за желанието му е, че обстановката към задълженията на продадената преди години компания на Спецов е притеснителна.

Фирмата е продадена през 2016, а в този момент дължи на Национална агенция за приходите 1,5 млн.лв. Кадиев упорства да се направи инспекция за обстоятелствата към проверката на компанията, до момента в който Спецов е бил неин шеф и притежател на сдружението, а след това продава дяловете на компанията си на малоимотно лице с престъпно минало, разкрива Кадиев.

 

В формален отговор от Национална агенция за приходите се показва, че Спецов придобива компанията след овакантяване на Национална агенция за приходите през 2015, а досега на продажбата и през 2016 компанията не е имала отговорности към фиска.

А новият финансов министър препрати репортерите по тематиката към новия притежател на компанията.

„ На уеб страницата на Национална агенция за приходите има обществен указател, където всеки от нас може да ревизира по кое време е връчено известието за инспекционен акт на съответната компания, когато лицето не може да бъде открито на адрес. Аз открих това известие, което е от 17 юни 2016 година – т.е. началото на проверката би трябвало да бъде към 6 месеца преди този момент “, разяснява тематиката пред БНР Георги Кадиев, водач на “Нормална страна ”, някогашен заместник-министър на финансите.

„ Г-н Спецов продава компанията си два месеца преди ревизионния акт, от което следва, че той е бил към този момент получил известието на Национална агенция за приходите за започването на проверката “, твърди Георги Кадиев. 

" Този мой коментар не визира банкрута на компания, всяка една компания може да банкрутира, коментарът ми е поради продажбата на дяловете. И това, което Национална агенция за приходите и Министерство на финансите би трябвало да кажат, е - първо: датата на пускане на проверката, второ: кой е получил заповедта за проверката, най-вероятно това е Спецов, по-късно да кажат датата на ревизионния отчет и кой го е получил. Дали към този момент е била осъществена продажбата на дяловете или е било към датата на продажбата им... ", сподели още в " Преди всички " Георги Кадиев.

" Защото всичко това демотивира чиновниците на Национална агенция за приходите, това не са дребни неща. То е явно, че компанията е продадена, с цел да се избегне заплащане на данъчни отговорности и въпросът е кой е индивидът, който е отговорен, с цел да се стигне до тази обстановка ", съобщи Кадиев. 

По думите на Кадиев отговорността е единствено морална, тъй като законът не не разрешава да продавате дялове на компания, която има данъчни отговорности - няма наказуемо закононарушение, може да има закононарушение в активността на компанията, това ние не знаем ",  посочи Кадиев.

" Но за мен това е леке за чиновник на Национална агенция за приходите ", счита още водачът на “Нормална страна ". 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР