Снимка БулфотоЛекарствата, които не се доставят в аптеките в продължение

...
Снимка БулфотоЛекарствата, които не се доставят в аптеките в продължение
Коментари Харесай

Край! Ако лекарство изчезне за месец от аптеките, се забранява за износ

Снимка Булфото

Лекарствата, които не се доставят в аптеките в продължение на един месец, незабавно стават неразрешени за експорт.

Това реши през днешния ден държавното управление, като одобри законодателни промени за ограничението на незаконния успореден експорт за медикаменти, написа Флагман.бг.

Заради износа стотици пациенти са без медикаменти и би трябвало да си купуват от по-скъпите им производни. 

Законопроектът включва още лекарството да го няма най-малко в пет аптеки.

Създава се и осведомителна система, която ще наблюдава пътя на медикаментите.

Как ще става това изясни министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев в Министерски съвет:

" Данните за медикаментите ще се съпоставят с ресурса, който е изплатила НЗОК посредством реимбурсиране. Така ще стане ясно къде се явява неналичието на съответния лекарствен артикул и ще може да се наблюдава придвижването на медикаментите, които са поискани за лекуването на българските жители, само че не са употребявали за тази цел и са отклонени за по този начин наречения успореден експорт ”.

Според Ананиев ограничението на незаконния експорт на медикаментите ще спести на страната милиони левове за здраве.

Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) ще изготвя лист на лекарствените артикули, за които може да се лимитира износът по ясни и справедливи критерии. Лекарствените артикули, включени в ограничаващия лист, ще могат да се изнасят, единствено в случай че ИАЛ не е издала заповед за ограничение на износа на съответния лекарствен артикул. Изпълнителната организация по медикаментите ще има право да издаде заповед единствено в случаите, когато се откри, че има липса или дефицит на лекарства за българските пациенти.

Предвижда се също министърът на опазването на здравето да издаде разпоредба, регламентираща изискванията и реда за лекуване с лекарствени артикули за състрадателна приложимост. По този метод пациентите ще получат достъп до лекуване, когато за тях липсва опция и съответният лекарствен артикул не е позволен в друга страна. Тези лекарствени артикули няма да се заплащат с обществени средства.

Въвежда се и ясна наредба за лечебните заведения, които могат да организират клинични изпитвания.

Облекчения се вършат и във връзка с даренията на лекарствени артикули - в този момент настоящият съгласувателен режим се заменя с осведомителен.

Намалява се административната тежест за лицата, искащи да правят произвеждане и търговия на едро с лекарствени артикули. Срокът за издаване на позволения се понижава от 90 на 60 дни. Отпада условието при издаване на позволение за търговия на едро с лекарствени артикули да се показва в

Изпълнителната организация по медикаментите умозаключение от районната здравна ревизия след инспекция на място, че са спазени здравните условия в пространствата за търговия на едро. Отпада и един от документите, които се изискват в процедурата по издаване на позволение за търговия на дребно с лекарствени артикули в аптека, която се открива в обитаемо място с население под 10 000 поданици.

След решението на държавното управление Законът за медикаментите отива за разглеждане в Народното събрание.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР