Снимка БулфотоХаосът в автомобилното застраховане стана пълен, след като вчера

...
Снимка БулфотоХаосът в автомобилното застраховане стана пълен, след като вчера
Коментари Харесай

Хаосът в автомобилното застраховане стана пълен и ще ни струва скъпо

Снимка Булфото

Хаосът в автомобилното обезпечаване стана цялостен, откакто през вчерашния ден шефът на Националното бюро " Зелена карта " Орлин Пенев подаде оставка. Това стана единствено ден откакто бюрото заяви, че Съветът на бюрата за автомобилно обезпечаване е наложил наказателни ограничения на България поради редовно неплащане на вреди, породени от български коли в чужбина, пише  вестник Сега.  

В резултат наложителната лавица " Гражданска отговорност " може още веднъж да нарастне фрапантно. От началото на годината до в този момент цената й се усили приблизително с към 100 лв..

Оставката на шефа на бюрото, която публично се води по здравословни аргументи, оставя автомобилното обезпечаване на процедура без ефикасен надзор. През лятото поради банкрута на кипърския осигурител " Олимпик ", оставил 200 000 българи без " Гражданска отговорност ", се отдръпна Ралица Агайн - шефът на застрахователния контрол в Комисията за финансов контрол (КФН). На нейно място към момента няма определен титуляр. Председателят на комисията Карина Караиванова пък бе избрана за представител на България в Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР). Тя ще заеме новия пост при започване на март 2019 година, а неин заместител не е посочен. Така в разгара на рецесията с " Гражданска отговорност " и " Зелена карта " надзорът над застрахователите е на процедура обезглавен. Освен това следва и окончателното приемане и вероятно въвеждане на чаканата от най-малко десетилетие система " Бонус-малус ", при разискването на която също избухна скандал.

Както в. " Сега " писа, с писмо от 10 декември Съветът на бюрата " Зелена карта " е уведомил, че стартира формален мониторинг на българското бюро на автомобилните застрахователи, като е изискал от него презастрахователен контракт за целия бранш и ежемесечни информации за финансовото му положение. " В тази връзка КФН предприе незабавни дейности и осъществяване на съвещания за определяне аргументите за приложената мярка и оценката на въздействието ѝ за отбрана на финансовата непоклатимост и публичния интерес ", оповестиха от комисията. По неофициални данни цената на презастрахователния контракт е 20 млн. евро - сума, която би трябвало да бъде обезпечена от българските застрахователи, т.е. от техните клиенти.

Страната ни към този момент бе сложена под неофициално наблюдаване при започване на годината. Тогава националното бюро " Зелена карта " трябваше да даде банкова гаранция от 4 млн. евро за покриване на вреди, породени от коли с българска регистрация в чужбина. Заради този спомагателен разход през февруари наложителната застраховка " Гражданска отговорност " бе нараснала приблизително с 12 лева При петкратното покачване на гаранцията в този момент е явно, че полицата също ще нарастне приблизително с най-малко 60 лв..

Още по тематиката четете ТУК

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР