Снимка: БулфотоДоц.д-р Ангел Кунчев говори за разпространението на короновируса у

...
Снимка: БулфотоДоц.д-р Ангел Кунчев говори за разпространението на короновируса у
Коментари Харесай

Д-р Кунчев: Вълната върви нагоре, така както и в цяла Европа

Снимка: Булфото

Доц.д-р Ангел Кунчев приказва за разпространяването на короновируса у нас по БНР.

Както стана ясно, 914 са новодиагностицираните с Covid-19 лица у нас за последните 24 часа. 6324 са PCR тестванията, направени през миналото денонощие. Това сочат данните в Националната осведомителна система. Общо 27507 са доказаните случаи на новия ковид в България. 9885 от тях са дейни. Излекуваните лица са 16678, от които 189 са регистрирани през последното денонощие. 944 са умрелите лица, при които е бил доказан новият ковид. 15 от случаите са от последните 24 часа, написа blagoevgrad24.bg.

Главният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев приказва в предаването " Нашият ден " на БНР, Програма " Христо Ботев ", за ръководството на пандемията от Covid-19 в България – РЗИ, работодатели и службите по трудова медицина, критериите за предоставяне на направление за проби за вирусни болести и обезпечаване на електронна система.

" Нещата са ясни – вълната върви нагоре, по този начин както и в цяла Европа. Разбира се, това не е прелестно, само че не е и някаква изключителна изненада. Но и при този растеж продължаваме да резервираме мястото си в европейската ранглиста. Ако имахме да вземем за пример чешката заболяемост, трябваше да има по 5000 случая на ден... Всичко е функционалност на това до каква степен съблюдаваме ограниченията и до каква степен разрешаваме на вируса елементарно да се предава от човек на човек.

Ситуацията е притеснителна, единствено че има разнообразни степени. Обикновеният човек би трябвало да съблюдава към този момент толкоз добре известните и повтаряни ограничения, а от позиция на здравната система – да има подготвеност да посреща повече хора. "

Засилени инспекции от РЗИ

" Колегите дават всичко от себе си, само че много дълго продължи тази сага – към този момент 8 месеца. Натоварването е неимоверно. Знаем какъв брой лимитиран е броят на хората в тази система. Ако се вършат инспекции единствено от РЗИ, няма по какъв начин да са сполучливи. Затова желаеме регионалните щабове да основат олганизация в контрола да бъдат включени всички налични контролни органи – полиция, Агенция по храните, Инспекция по труда, общински полиции, центрове за градска подвижност... За да стане ясно, че разпоредените ограничения биха свършили работа, когато се съблюдават.

Ситацията е доста динамична. Регионите, които попадат в тежка обстановка, се сменят непрестанно. В момента заболеваемостта е най-висока в Благоевград и в Търговище. Сложен е въпросът с фрагментите. Решението е ясно – Covid-19 като заболяване  визира  не единствено белия дроб – става въпрос въпреки всичко за една вирусна пневмония, добре позната ни, с всичките ѝ особености – могат да оказват помощ освен пулмолози, инфекционисти, несъмнено – с приемане на способена методична помощ. "

Заповедта за отпадането на втори PCR тест след 14-дневна карантина

" Не единствено вторият, и първият би трябвало да отпадне. Събраха се задоволително научни данни, че след 14-дневен интервал човек, даже да е притежател на вируса, в действителност той не излъчва такова количество вируси, че да бъде инфектиран. Много страни дори понижиха интервала на карантина до 10 и до 7 дни. Данните от международната литература, че човек не е инфектиран още след четвъртия-петия ден, са задоволително надеждни. "

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР