Снимка БулфотоДържавата изплати 6,5 млн. лв. заплати на свещениците от

...
Снимка БулфотоДържавата изплати 6,5 млн. лв. заплати на свещениците от
Коментари Харесай

Държавата изплати 6,5 млн.лв. заплати на свещениците от Българската православна църква

Снимка Булфото

Държавата изплати 6,5 млн. лева заплати на свещениците от Българската православна черква (БПЦ) за първото тримесечие, оповестиха от Дирекцията по вероизповеданията.

Толкова ще бъдат парите и за второто тримесечие. Те са обезпечени и от държавния бюджет, в който за тази цел за 2020 година са планувани 26 млн. лева Това заяви за „ Монитор ” шефът на Дирекцията по вероизповеданията в Министерския съвет Емил Велинов във връзка информации в православни интернет групи, че възнагражденията на духовниците ще бъдат понижени поради пандемията от COVID-19.

1100 лева е базовата заплата на духовник, колкото е и на eдин български преподавател, посочи Велинов. Към момента месечните си хонорари от страната получават 1075 свещенослужители на БПЦ.

1050 общо пък са хората от мюсюлманското изповедание, които получават заплати от страната. От тях 900 са мюфтии и имами, останалите са чиновници – лектори и учители по Коран. Те също си получават заплатите постоянно и в цялостен размер, увери Велинов.

5, 770 млн. лева е бюджетът на мюсюлманското изповедание за месечните хонорари на духовниците за година. За тримесечие те са в общ размер от 1,442 млн. лева

Заплатите на двете вероизповедания се поемат от държавния бюджет от 2019 година. Това стана с смяна в Закона за вероизповеданията. Субсидията е въз основата на най-голяма бройка на хора, които ги изповядват. Според последното броене от 2011 година като православни са се самоидентифцирали 4 374 145 души. Мюсюлманите сунити са 546 004, а шиитите – 27 405.

Останалите вероизповедания, като да вземем за пример Католическата черква и протестантските, както и юдейското не получават средства от хазната за заплати.

302 хиляди лева гласоподава кабинетът на съвещанието си в сряда за ремонт на покрива на Софийската митрополия. Той е в окаяно положение, гредоред е и тук-там може да рухне, не е ремонтиран от 70-те години, заяви Велинов.

Патриарх Неофит му се е обадил персонално, с цел да съобщи благодарностите му на премиера Бойко Борисов. Канцеларията на Светейшия приготвя благодарствено писмо.

Помощта идва тъкмо в точния момент, защото близо три месеца в БПЦ няма никакви приходи от венчавки, кръщавки и подадени свещи поради коронавирусната пандемия, разяснява Велинов.

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР